homesitemapcontactA+

Nieuw op MSweb

Prospectief Geheugen Bij Mensen Met MS

Prospectief geheugen bij mensen met MS

Mensen met MS hebben moeilijkheden met hun prospectief geheugen*. Uit onderzoek blijkt dat het prospectief geheugen van mensen met MS en lage executieve functies* kan verbeteren: door duidelijke en specifieke geheugensteuntjes te geven.

lees meer
Toen

Toen

Weer enkele scènes verder verblijft mijn gezin in een huisje in Hoenderloo. Ik maakte daar voor het eerst gebruik van een hulpmiddel. Thuis had ik dan al wel een duwrolstoel, dat ding bande ik zoveel mogelijk uit mijn systeem.

lees meer
Ocrevus (Ocrelizumab) Voor PP MS

Ocrevus (Ocrelizumab) voor PP MS

De fase 3 Oratorio-studie van Ocrevus (Ocrelizumab) toonde aan dat ziekteprogressie bij PPMS kan worden beperkt. Dit resultaat geeft hoop dat PPMS binnenkort gericht behandeld kan worden. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft Ocrevus tot de markt toegelaten.

lees meer
Belangenverstrengeling Keukentafelgesprek

Belangenverstrengeling keukentafelgesprek

Wie een keukentafelgesprek met de Gemeente voert om te bespreken welke zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt gegeven, kan zomaar de zorgaanbieder zelf aan tafel treffen. De hulpverlener bepaalt namens de gemeente de hoeveelheid zorg.

lees meer
Steeds Meer Behandelmogelijkheden

Steeds meer behandelmogelijkheden

Op dit moment wordt een hele reeks nieuwe stoffen voor de behandeling van multiple sclerose in klinische studies onderzocht. Een grote uitdaging blijven de progressieve verloopvormen, maar er is hoop. Het is echter te vroeg om te spreken van een doorbraak bij de therapie voor de progressieve MS.

lees meer
Cognitieve Klachten Eerder Dan Andere

Cognitieve klachten eerder dan andere

In een Noorse studie is gevonden dat relapsing-remitting multiple sclerosis (RR-MS) al effect kan hebben op cognitief vermogen, jaren voordat klinische effecten van MS zichtbaar worden.

lees meer
Elk Nadeel Heb Z’n Voordeel

Elk nadeel heb z’n voordeel

De eigenaar, een lapzwans met de naam Bas, krijgt het voor elkaar steeds problematische huurders in zijn goudmijn te stoppen. Zo was er een jongen die het voor elkaar kreeg 48 uur non-stop techno op orkaansterkte te verdragen.

lees meer
Uitnodiging Algemene Leden Vergadering 12-11-16

Uitnodiging Algemene Leden Vergadering 12-11-16

Op zaterdag 12 november 2016 houdt de MS Vereniging Nederland weer een Algemene Ledenvergadering (ALV). Graag nodigt de vereniging haar leden uit hierbij aanwezig te zijn. Laat uw stem horen voor uw vereniging.

lees meer
Seksualiteit En Laesies Bij MS

Seksualiteit en laesies bij MS

Duitse neurowetenschappers onderzochten of laesies in specifieke hersengebieden bij MS en seksuele problemen bij vrouwen met MS met elkaar in verband kunnen worden gebracht. Bij de studie waren 44 vrouwen met MS betrokken met een gemiddelde leeftijd van 36,5 jaar.

lees meer
Jonge Onderzoekers Winnen ‘Du Pré Beurs’

Jonge onderzoekers winnen 'Du Pré beurs’

Vijf jonge MS-onderzoekers winnen de ‘Du Pré beurs’ en krijgen de kans de fijne kneepjes van het vak te leren van grootmeesters op het gebied van MS-onderzoek. Met de ‘Du Pré beurs’, van maximaal £5000 kunnen de winnaars een werkbezoek brengen aan een topinstituut, gespecialiseerd in MS.

lees meer

Belangenverstrengeling keukentafelgesprek

Wie een keukentafelgesprek met de Gemeente voert om te bespreken welke zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt gegeven, kan zomaar de zorgaanbieder zelf aan tafel treffen. De hulpverlener bepaalt namens de gemeente de hoeveelheid zorg.

Voorstel Schippers stervenshulp

Minister Schippers kondigt een voorstel aan om stervenshulp mogelijk te maken aan ouderen die het…

Arbeidsmarkt: ‘survival of the fittest’

Mensen met een arbeidsbeperking hebben steeds minder vaak betaald werk. Dat staat in het rapport…

Experimenten van aanpak wijkteams

Om de effectiviteit van wijkteams te vergroten starten vernieuwende experimenten in vijf wijken in de…

Gat in toegang tot Valys nu gedicht

Sommige mensen met een beperking komen binnen de gemeente niet meer in aanmerking voor een Wmo-vervoerspas, terwijl ze wel bovenregionaal vervoer nodig hebben. Dit is nu opgelost.

Jonge onderzoekers winnen 'Du Pré beurs’

Vijf jonge MS-onderzoekers winnen de ‘Du Pré beurs’ en krijgen de kans de fijne kneepjes van het vak te leren van grootmeesters op het gebied van MS-onderzoek. Met de ‘Du Pré beurs’, van maximaal £5000 kunnen de winnaars een werkbezoek brengen aan een topinstituut, gespecialiseerd in MS.

Samenwerking Van der Valk en zorghotel

Het Van der Valk hotel De Bilt Utrecht heeft sinds 1 oktober een zorgvoorziening in de vorm van negen zorgkamers. De kamers worden beheerd door zorghotel De Wartburg in Utrecht.

Onderzoek naar darm-verstopping

In het Maastricht UMC+ is met ingang van 1 oktober een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de behandeling van ernstige, chronische verstopping van de darmen met behulp van zenuwstimulatie. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de therapie tijdelijk toegelaten tot het basispakket.

Verpleeghuizen weigeren medewerking

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het onacceptabel dat verpleeghuizen geen gegevens meer leveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Deskundigheidsforum MSweb succes

Het 'deskundigheidsforum' op MSweb is een succes schrijft Joost Visser in het Medisch Contact van 30 september. Sinds 1 januari van dit jaar kunnen mensen met MS online vragen stellen aan professionals op het Forum van MSweb.

Weinig kennis van e-health bij patiënt

Patiënten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van zorg op afstand, ofwel e-health. Zorgverleners moeten patiënten actief stimuleren om online diensten te gebruiken.

Voor stamceltransplantatie naar Mexico

André Kruiper (50) heeft MS en hij wil volgend jaar zomer naar Mexico voor een stamceltransplantatie. In Nederland kunnen mensen met MS immers geen stamceltransplantatie krijgen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen met leukemie.

Chronologische Zorg Tijdlijn

De afgelopen maanden is veel gepubliceerd over zorg en zorgverzekeringen. Veel zorg-consumenten zien door de bomen het bos niet meer. Het Platform Zorgverzekering 2017 wil deze informatie duidelijk maken voor de consument.

Financiële steun EPD

Ziekenhuizen die patiënten via de computer toegang en controle geven over hun elektronsch dossier (EPD), krijgen de komende 3 jaar financiële steun van minister Schippers (Volksgezondheid) van 105 miljoen euro. Met het geld kunnen de ziekenhuizen informatie digitaal samenbrengen en veilig uitwisselen met de patiënt.

MS online spreekuur op Forum MSweb

Binnen het MS online spreekuur op het Forum van MSweb krijg je de mogelijkheid jouw zorgvraag voor te leggen aan zorgprofessionals. Denk daarbij o.a. aan een neuroloog, MS verpleegkundige, psycholoog, ergotherapeut en fysiotherapeut.

MS-Hackday dit najaar

Op 19 en 20 november vindt er een MS-hackday plaats, georganiseerd door Mobile Doctors. Deze Hackday richt zich op drie deelgebieden binnen het ziektebeeld MS. De ideeën tijdens de MS HackDay worden gepubliceerd op de The World vs MS website en over de hele wereld kan hierop gestemd worden

Digitalisering huisarts en ziekenhuis

Online afspraken maken, herhaalrecepten inspreken, consulten via Skype. Huisartsen investeren massaal in e-health, maar patiënten komen er nauwelijks op af. Online een vraag stellen kan bij 60 procent van de praktijken, maar slechts 3 procent van de patiënten doet dat.

Door lichaamsbeweging minder snel MS?

Wetenschappers van de Harvard School of Public Health in Boston, hebben onlangs onderzocht of fysieke activiteiten kunnen voorkomen dat je MS krijgt. Hun resultaten worden deze week gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Europese aanpak hoge medicijnprijzen

In december gaan Europese ministers met de grote farmaceutische bedrijven om de tafel over de hoge prijzen van sommige medicijnen. Dat heeft minister Edith Schippers met haar Portugese ambtgenoot afgesproken. De gesprekken met de farmaceutische bedrijven zijn een initiatief van Schippers.

Eerste rolstoel-boomhut in Limburg

In het Limburgse Valkenburg wordt vrijdag 7 oktober de eerste rolstoelvriendelijke boomhut van Nederland in gebruik genomen. Die is te vinden in de tuin van de Kindervallei en is bedoeld voor kinderen met een beperking.

Snel iets over multiple sclerose (MS) weten? Lees de Korte Feiten.

Alle informatie in deze rubriek is uitgebreid gecontroleerd door gerenommeerde neurologen.

Meer weten over wetenschappelijk onderzoek?

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen de cellen van het eigen lichaam richt. Onderzoek naar de oorzaak blijft noodzakelijk evenals naar geneesmiddelen. MSweb volgt het onderzoek na publicatie in de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriftenVoor moeilijke woorden hebben we een Woordenlijst.


Welkom op het Trefpunt van MSweb, een plaats waar je mensen met MS en de mensen om hen heen op verschillende manieren kunt ontmoeten. Vragen stellen kun je via het gastenboek aan lotgenoten, aan MSweb-doc of MSweb-support. Of neem eens een kijkje op ons drukbezochte Forum.

Poll

MSweb maakt deel uit van de MS vereniging Nederland, de enige Nederlandse vereniging van en voor mensen met MS.

Dé organisatie voor belangenbehartiging, activiteiten en diensten ten bate van mensen met MS en hun betrokkenen.

Aan kinderen uitleg geven over de ziekte MS is best lastig. Daarom is er een speciale website voor hen: MSkidsweb.nl. De plek voor kinderen van wie een ouder MS heeft, of voor kinderen die – in een enkel geval – zelf deze ziekte hebben.

MSweb zoekt:

  • Medewerker Sociale Media
  • Schrijvers en journalisten
  • Illustratoren en fotografen
  • Handige mensen op de PC, enz

Lees hier een paar portretten van vrijwilligers.

Snel iets over multiple sclerose (MS) weten? Lees de Korte Feiten.

Alle informatie in deze rubriek is uitgebreid gecontroleerd door gerenommeerde neurologen.

Meer weten over wetenschappelijk onderzoek?

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen de cellen van het eigen lichaam richt. Onderzoek naar de oorzaak blijft noodzakelijk evenals naar geneesmiddelen. MSweb volgt het onderzoek na publicatie in de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriftenVoor moeilijke woorden hebben we een Woordenlijst.


Welkom op het Trefpunt van MSweb, een plaats waar je mensen met MS en de mensen om hen heen op verschillende manieren kunt ontmoeten. Vragen stellen kun je via het gastenboek aan lotgenoten, aan MSweb-doc of MSweb-support. Of neem eens een kijkje op ons drukbezochte Forum.

Poll

MSweb maakt deel uit van de MS vereniging Nederland, de enige Nederlandse vereniging van en voor mensen met MS.

Dé organisatie voor belangenbehartiging, activiteiten en diensten ten bate van mensen met MS en hun betrokkenen.

Aan kinderen uitleg geven over de ziekte MS is best lastig. Daarom is er een speciale website voor hen: MSkidsweb.nl. De plek voor kinderen van wie een ouder MS heeft, of voor kinderen die – in een enkel geval – zelf deze ziekte hebben.

MSweb zoekt:

  • Medewerker Sociale Media
  • Schrijvers en journalisten
  • Illustratoren en fotografen
  • Handige mensen op de PC, enz

Lees hier een paar portretten van vrijwilligers.