LIF verhoogt remyelinisering in MS-muizen

Een eiwit met de naam ‘Leukemia inhibitory factor’ (LIF) lijkt herstel van beschadigd myeline in MS-muizen te bevorderen. Het zou daardoor mogelijk tot een medicijn kunnen worden tegen MS. Je krijgt immers MS door beschadiging van de myelinelaag die je zenuwen aan de buitenkant moet beschermen.

 

Oligodendrocyten zijn de cellen die het myeline vormen rondom axonen. In MS beschadigen de oligodendrocyten waardoor vernietigd myeline niet meer kan worden aangevuld. In MS-patiënten en bij diermodellen van MS vindt over het algemeen een zekere mate van remyelinisering plaats. Dit betekent dat het myeline op de plaats waar het is verdwenen weer terug kan komen. Zogenaamde oligodendrocytvoorlopercellen (OPC’s) spelen hierbij een belangrijke rol.

 

OPC’s bevinden zich in het centraal zenuwstelsel. Deze “slapende” cellen zijn nog geen volwassen oligodendrocyten, maar ze bezitten wel alle benodigde eigenschappen om een oligodendrocyt te worden. Een eiwit met de naam ‘Leukemia inhibitory factor’ (LIF) lijkt de mate van remyelinisering in MS-muizen te kunnen verhogen.

 

Leukemia inhibitory factor (LIF) is een factor die in staat is om ervoor te zorgen dat OPC’s in een kweekbakje zich ontwikkelen tot oligodendrocyten. Uit eerder onderzoek bleek al dat muizen die zijn geïnjecteerd met LIF meer cellen produceren met eigenschappen van een oligodendrocyt. Onderzoekers uit Californië vroegen zich af of deze cellen inderdaad oligodendrocyten zijn. Ook vroegen zij zich af of het injecteren van LIF in MS-muizen ook leidt to meer remyelinisering in deze muizen.

 

De onderzoekers injecteerden MS-muizen in met LIF en zagen vervolgens dat deze muizen veel meer oligodendrocyten hadden en dat er veel meer remyelinisatie was opgetreden dan in MS-muizen die geen LIF kregen.

 

Toen ze de cellen in het brein van deze muizen nader gingen onderzoek zagen zij dat LIF op verschillende manieren bijdraagt aan remyelinisering Ten eerste stimuleert LIF de ontwikkeling van OPC’s tot volwassen oligodendrocyten. Daarnaast beschermt LIF de volwassen oligodendrocyten tegen beschadigingen. Ten derde zorgt LIF ervoor dat het aantal OPC’s in het brein toeneemt.

 

De onderzoekers concluderen dat LIF kan zorgen voor remyelinisering. Er zou meer onderzoek gedaan moeten worden om te kijken of LIF gebruikt kan worden als therapie voor MS en andere ziektes waarbij het myeline is beschadigd.

 

Bron: Deverman BE, Patterson PH.

Division of Biology, California Institute of Technology, Pasadena, California 91125, USA.

Journal of Neuroscience 2012 Feb 8;32(6):2100-9

 

Gepubliceerd op MSweb mei 2012


« Terug

Overig

Algemeen

Onderzoek naar meerdere hier genoemde medicijnen tegelijk, al dan niet vergelijkend of naar nog nieuwere medcijnen

Aubagio (teriflunomide)

Teriflunomide of Aubagio® wordt verkocht door de firma Sanofi-Aventis. Het grijpt in op het ontstaan van ontstekingen door het afremmen van de daarvoor nodige productie van pyrimidine

Cannabis

Cannabis

Alles over Cannabis, Marihuana, Sativexspray of Mediwiet op MSweb of in de MSzien gepubliceerd. Sativexspray geeft mogelijk verlichting bij zenuwpijn en is sinds 12 juli 2012 officieel als geneesmiddel geregistreerd. Niet alle verzekeraars vergoeden het middel.

Fampyra (dalfampridine of fampridine)

Alles over Fampyra®) (dalfampridine) dat eerder in de rubriek MS-onderzoek of de Nieuwsrubriek van MSweb heeft gestaan. In de VS heet het middel Ampyra.

Gilenya (fingolimod)

GilenyaFingolimod, het eerste medicijn in pilvorm tegen MS, is onder de merknaam Gilenya® als tweedelijns middel op recept verkrijgbaar.

Lemtrada (alemtuzumab)

LemtradaLemtrada, ook bekend als Alemtuzumab of Campath, is goedgekeurd door de EC als behandeling voor mensen met RR MS. Lemtrada en Aubagio zijn ontwikkeld door Genzyme, Sanofi. 

Plegridy TM

PlegridyPlegridy is een interferon maar dan 'gePEGyleerd'. ‘PEG’ staat voor Poly Ethyleen Glycol. PEG wordt ondermeer toegepast om eiwitten voor medisch gebruik langer in het bloed te houden.

Tecfidera (fumaarzuur) v/h BG-12

Tecfidera (voorheen BG-12) is een pil voor de RR vorm van MS, ontwikkelt door Biogen. Het medicijn heeft sinds 2014 de goedkeuring van de Europese autoriteiten. Het middel is gemaakt van dimethylfumaraat of fumaarzuur.
Lees hier de product kenmerken van Tecfidera (PDF)

Dierproeven

Proefdieren Nieuwsberichten over Proefdieren en proefdiervrij eerder verschenen in de rubriek Actueel en artikelen in MSzien of de rubriek MS-onderzoek.

Stamcellen

StamcellenMet name nieuwsberichten over Stamcellen die eerder zijn verschenen in de Nieuwsrubriek en enkele artikelen uit de rubriek MS-onderzoek.

MSweb.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.