homesitemapcontactA+

Klinisch

SCD27 Helpt Bij Voorspellen MS Na CIS

sCD27 helpt bij voorspellen MS na CIS

Onderzoek MS centrum Erasmus: Soluble CD27 (sCD27) in hersenvocht van mensen met een eerste aanval van mogelijk MS (CIS) helpt mee bij het voorspellen van een latere MS diagnose en een hoger aantal MS aanvallen per jaar.
Lees meer
  • 03-02-2017
Hoestfunctie Verminderd Bij Gevorderde MS

Hoestfunctie verminderd bij gevorderde MS

Ademhalingsproblemen komen vaak voor bij mensen in een vergevorderd stadium van MS. Recent onderzoek toont aan dat de functie van spieren die bij uitademen gebruikt worden het meest aangetast is en dat dit is gekoppeld aan een verminderd vermogen om te hoesten.
Lees meer
  • 31-01-2017
Ocrelizumab Werkzaam Bij PP-MS

Ocrelizumab werkzaam bij PP-MS

Ocrelizumab lijkt de progressie van primair progressieve MS te vertragen. Dat concluderen onderzoekers in een fase 3 onderzoek, nadat zij eerder de werkzaamheid bij relapsing-remitting MS bestudeerden.
Lees meer
  • 20-01-2017
MS: (huis)dieren Geen Bezwaar

MS: (huis)dieren geen bezwaar

Er is geen verband tussen het in aanraking komen met landbouw, veeteelt, landbouwhuisdieren en blootstellingen aan boerderijdieren en MS evenmin als aan katten en het ontwikkelen van MS.
Lees meer
  • 11-01-2017
Roken Verhoogt Kans Op Progressieve MS

Roken verhoogt kans op progressieve MS

Een onderzoek uit Queensland, Australia laat zien dat het roken van sigaretten er voor kan zorgen dat de progressieve vorm eerder kan optreden dan als je niet rookt. De onderzoekers raden daarom roken bij mensen met relapsing remitting (RR) MS af.
Lees meer
  • 20-12-2016
Breedtegraad Beïnvloedt Leeftijd MS

Breedtegraad beïnvloedt leeftijd MS

De breedtegraad waarop mensen met MS wonen, beïnvloedt de leeftijd waarop MS tot uiting komt. Onderzocht werd welke factoren invloed hebben op de leeftijd waarop mensen MS ontwikkelen. Zij vonden dat per 10° hogere breedtegraad, mensen 10 maanden eerder MS-symptomen vertoonden.
Lees meer
  • 13-12-2016
Ziektebeloop Na CIS: Kinderen Vs Volwassenen

Ziektebeloop na CIS: kinderen vs volwassenen

Kinderen met een eerste mogelijke aanval van MS (CIS) hebben een meer ontstekingsachtig beloop van de ziekte met meer aanvallen dan volwassenen. Kinderen tussen 11 en 17 krijgen het snelst de diagnose MS na CIS. Dit zijn argumenten om ook bij kinderen vroeg te starten met remmende therapie.
Lees meer
  • 09-12-2016
Slaapproblemen Bij Mensen Met MS

Slaapproblemen bij mensen met MS

De slaapproblemen die sommige mensen met MS ervaren zijn niet direct gerelateerd aan een slechter cognitief functioneren. Wel is er een invloed van de slaapproblemen te zien op de subjectieve cognitie van mensen met MS en de communicatie van specifieke hersengebieden tijdens rust.
Lees meer
  • 06-12-2016