homesitemapcontactA+

Tik, tak, tik, tak…

Fp Breinblog Quinten

Dat is het geluid van de klok die aan de muur van de woonkamer hangt. Iets wat mij opvalt op het moment dat ik bezig ben met het schrijven van een wetenschappelijk artikel. Naast dat de klok de tijd aangeeft, is het ook een klok die langzaam afloopt. Over tien maanden moet ik namelijk mijn proefschrift klaar hebben en er is nog heel wat werk te doen.

Tik tak tik takVoor sommige promovendi voelt het afronden van het proefschrift als een race tegen de klok om alles op tijd klaar te hebben, wat gepaard gaat met (veel) stress. Mij maakt het enthousiaster en motiveert het om in deze laatste maanden extra hard te knallen en daarmee nog een aantal mooie artikelen te schrijven over ons onderzoek naar MS. Ik heb nog zoveel vragen die ik wil beantwoorden met mijn onderzoek, wat hopelijk ook nog mensen met MS zal helpen.

De laatste blog van mijn hand op MSweb is lang geleden gepubliceerd, shame on me: (‘2015 in een notendop‘), dus ik spoel de klok even terug: in mei 2014 ben ik op de afdeling Anatomie & Neurowetenschappen van VUmc gestart met mijn promotieonderzoek naar cognitieve problemen en het behandelen van deze klachten bij mensen met MS. Cognitieve problemen zijn problemen met het denkvermogen, zoals geheugen, aandacht en concentratie.

In de afgelopen jaren hebben we veel studies gestart die focussen op het behandelen van cognitieve problemen. Er zijn enorm veel metingen gedaan, zoals neuropsychologische tests (waarmee we cognitieve functies meten) en MRI-scans.

Het project waar ik een groot deel van de tijd mee bezig ben, is een onderzoek naar het effect van fingolimod op cognitieve functies en de hersenen. We denken dat door behandeling met fingolimod de MS-laesies onderdrukt worden, waardoor cognitieve functies stabiel blijven of mogelijk iets verbeteren over tijd. In het kader van dit onderzoek volgen we mensen met MS die gaan starten met fingolimod behandeling.

Er zijn drie meetmomenten verspreid over een periode van anderhalf jaar. Op ieder meetmoment nemen we cognitieve tests af, een neurologisch onderzoek (om lichamelijke functies te testen) en een geavanceerde MRI-scan. Overigens: wij zijn nog steeds op zoek naar mensen die gaan starten met fingolimod of mensen die eerstelijnstherapie gebruiken (zoals avonex, betaferon, rebif, plegridy, copaxone, tecfidera of aubagio). Voor meer informatie, kunt u een mail sturen naar q.vangeest@vumc.nl.

Ondanks dat we nog deelnemers zoeken voor het onderzoek, zijn we ondertussen gestart met tussentijdse analyses op de verzamelde gegevens van het eerste meetmoment. Dat is ontzettend leuk! De inzet van alle deelnemers en de tijd die onderzoekers gestoken hebben in het verzamelen van gegevens begint zijn vruchten af te werpen.

Aangezien ik nog volop in het proces van statistische analyses en schrijven zit, kan ik helaas op dit moment niet alle details delen van wat we hebben gevonden en waar het artikel over gaat.

Het onderwerp kan ik wel verklappen: dat is snelheid van informatieverwerking in relatie tot de dynamica van de hersenen. Dit laatste is de verandering in communicatie tussen hersengebieden tijdens het uitvoeren van bijvoorbeeld een cognitieve taak in de MRI-scanner. In mijn volgende blog zal ik meer over dynamica vertellen. Zodra het artikel af is en we de resultaten hebben gepubliceerd, schrijf ik hier direct een nieuwe blog over!

De klok aan de muur tikt door en maakt mij bewust van het feit dat er nog veel gedaan moet worden. Over het algemeen houdt hij dezelfde frequentie van tikken aan, maar soms voelt het toch alsof hij twee keer zo snel tikt. In de komende periode ga ik meer blogs schrijven voor MSweb over de laatste fase van mijn onderzoek, omdat we (denk ik) erg mooi onderzoek doen wat het wetenschappelijk veld, en uiteindelijk ook de mensen met MS, vooruithelpt.

Quinten van Geest
q.vangeest@vumc.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *