skip to Main Content
Verloop Covid-19 Bij MS Niet Altijd Ernstig

Verloop Covid-19 bij MS niet altijd ernstig

VERLOOP COVID-19 bij MS NIET ALTIJD ERNSTIG

Uit Italiaans onderzoek blijkt dat COVID-19 bij mensen met MS vaak mild verloopt. Dit onderzoeksresultaat is geruststellend maar benadrukt moet worden dat het onderzoek berust op vroege gegevens afkomstig van MuSC-19, een wetenschappelijk webplatform. 

Blijf bewegen, ook in deze corona tijdOp dit MuSC-19 platforum worden klinische en demografische gegevens verzameld evenals informatie over DMTs (Disease Modifying Treatments) en mensen met symptomen van COVID-19. Regelmatig bijstellen ervan is noodzakelijk.

MuSC-19 wordt door Roche gefinancierd en is op 14 maart jl in Italië gestart. De gegevens werden verzameld via een elektronisch casusrapportformulier speciaal ontwikkeld voor deze pandemie , en verstrekt aan zorgverleners.

Doel van MuSC-19 is om duidelijkheid te scheppen over het verband tussen MS en COVID-19 en over de invloed van geslacht, leeftijd, bijkomende ziektes en behandelingen op de ontstekingsuitkomsten bij mensen met MS.  Onduidelijk is nog of immunosuppressiva de gevoeligheid voor ernstige COVID-19-infectie verhogen of dat zij juist beschermen tegen heftige immuun- en ontstekingsreacties. Kennis hiervan is nuttig voor het nemen van beslissingen over behandeling van MS-patiënten met COVID-19-symptomen.

De studie omvatte gegevens van 232 MS-patiënten afkomstig uit 38 Italiaanse centra. Zij waren getest op COVID-19. 57 personen bleken positief, 175 werden verdacht van besmetting. De gemiddelde leeftijd was 44 jaar; 69% betrof vrouwen; 88% had RRMS en 90,9% kreeg een DMT-behandeling.

Resultaat

223 personen (96%) kregen een milde infectie, geen longontsteking. Vier personen (2%) kregen ernstige ademhalingsklachten. De zuurstofsaturatie van het bloed bedroeg 93 of minder. Zes personen hadden kritische infectie en werden op IC opgenomen. Een patiënt herstelde, de overige vijf zijn overleden. Deze hadden onderliggende aandoeningen, hogere invaliditeit of waren ouder dan 50 jaar. 90% van alle bevestigde/verdachte gevallen lag in het ziekenhuis.

Conclusie

Waarschijnlijk krijgen mensen met MS een milde vorm van COVID-19 en verhogen DMTs het risico op ernstige infectie niet. Patiënten met onderliggende ziekten en ouderen lopen vooral risico op een slecht verloop en hebben speciale zorg nodig. Het is belangrijk dat MS-patiënten die met Covid-19 thuis liggen, hun ervaringen melden bij de neuroloog of de huisarts.

Bron: https://multiplesclerosisnewstoday.com

Lees/bekijk ook

Dit bericht heeft 0 reacties
Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top