homesitemapcontactA+

Grotere rol voor e-health

E-health Toepassingen In De Praktijk

Hoe geven we patiënten met een chronische ziekte meer eigen regie? Hoe zorgen we ervoor dat een consult bij de arts geen momentopname is? Met deze vragen in het achterhoofd ontwikkelde reumatoloog Wouter Bos de ReumaMeter app.

Grotere rol voor E-HealthWouter Bos, reumatoloog bij Reade, vertelde erover op de eHealth Convention in Amsterdam. E-health geeft niet alleen patiënten makkelijker toegang tot zorg; het maakt artsen ook betere artsen.

Technisch kan er al best veel. Via wearables krijg je inzicht  in iemands bewegingspatroon. Er is een pil met inslikbare sensoren, die laat zien hoe therapietrouw een patiënt is. Patiënten kunnen via een zorgportaal hun bezoek voorbereiden. Bos: “We gebruiken alleen nog lang niet al die mogelijkheden. Knoop ze aan elkaar en je hebt veel meer tijd in de spreekkamer.

Effect in de spreekkamer

Bos: “In een ideale wereld heeft de patiënt een schat aan informatie over zijn eigen gezondheid. En deelt die met zijn behandelaar.” Er moet nog heel wat gebeuren maar we zijn een eind op weg.

Bos ontwikkelde de ReumaMeter, een app die patiënten meer grip moet geven op hun ziekte. Patiënten vullen op hun smartphone vragenlijsten in over zaken als pijn en vermoeidheid en doen af en toe een looptest. De uitkomsten worden direct in grafieken verwerkt. Bos: “op den duur moeten de sensoren op de telefoon zó goed worden, dat alle benodigde informatie uit de looptest is te halen.”

Een app is nooit af

Gewoon beginnen is volgens Bos de belangrijkste stap naar resultaat. “De ideale app heb je nooit – zeker niet aan het begin. Wij zijn inmiddels bijna klaar met de koppeling aan ons epd. Het helpt  om mensen mee te krijgen, als je iets concreets kunt laten zien. Patiënten zijn vaak eerder om zijn dan hun behandelaars. Maar als die behandelaars merken hoeveel nuttiger ze het consult kunnen maken, verandert dat snel.”

Wouter Bos, reumatoloog bij Reade ontwikkelde samen met IT-bedrijf Brightfish, de ReumaMeter.

Bron: www.skipr.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *