Afdingen op medicijnen

Afdingen op medicijnen levert 272 miljoen op

Het kabinet heeft vorig jaar 272 miljoen euro bespaard door af te dingen op dure nieuwe geneesmiddelen. Een jaar eerder was dat de helft, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Omdat ze veel vaker zijn voorgeschreven, lopen de kosten niettemin snel op.

Afdingen op medicijnenFabrikanten namen in 2018 bij dertig innovatieve geneesmiddelen genoegen met een lagere prijs, meldt Bruins. De korting bedroeg gemiddeld 36 procent. Het ging bijvoorbeeld om middelen tegen taaislijmziekte, spierziekte SMA, de ziekte van Pompe en behandelingen voor onder andere longkanker.

Meer uitgaven

Toch is er vorig jaar flink meer uitgegeven aan deze categorie medicijnen dan het jaar ervoor. In 2018 was dat 482 miljoen, tegen 319 miljoen een jaar eerder. Dat komt doordat het assortiment groter wordt en meer patiënten ze gebruiken.
Hoeveel korting er precies voor een medicijn is bedongen, mag de minister van de fabrikant doorgaans niet zeggen.

Bron: Skipr

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Goed initiatief!
    Wat ik dan niet begrijp; nu Fampyra vergoed wordt, mag ik het niet meer zelf ophalen bij de plaatselijke apotheek, maar moet er een busje van brocacef komen die het bij mij thuis persoonlijk komt afgeven. Ik moet er wel voor thuis zijn dus moet nog vrijnemen ook!!
    Kan iemand mij uitleggen hoezo dit goedkoper is??

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *