homesitemapcontactA+

AHSCT niet voor alle MS

AHSCT waarschijnlijk niet geschikt voor alle MS

Het staat voorlopig wel vast dat stamceltransplantatie waarschijnlijk lang niet voor alle vormen van MS geschikt zal zijn. “Stamceltransplantatie is geen Haarlemmerolie”, zegt voorzitter Jan van Amstel van de MS-vereniging Nederland (MSVN) in een column elders op MSweb.

AHSCT niet voor alle soorten MSWaar hij het heeft over stamceltransplantatie gaat het om toepassing van non-myeloablatieve autologe hematopoietische stamceltransplantatie, bekend onder de afkorting AHSCT. Daarmee zijn de afgelopen jaren met opvallend succes ervaringen opgedaan in enkele buitenlandse academische klinieken.

De MSVN heeft zich daarom tot de Tweede Kamer gewend met het dringende verzoek, door middel van nader onderzoek ook in Nederland dit traject van AHSCT mogelijk te maken. De vereniging heeft dit zogenoemde Burgerinitiatief samen ingediend met de Stichting Op de Been van Boaz Spermon, de eerste Nederlandse MS-patiënt die met succes AHSCT heeft ondergaan in een Zweedse academische kliniek.

Jan van Amstel: “Maar dat wil niet zeggen dat wij er vanuit gaan dat dit voor alle ongeveer 17.000 Nederlanders met MS de ultieme oplossing zou zijn”. Hierbij baseert hij zich onder meer op het standpunt van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

Objectieve Maatstaven

Dit standpunt komt er op neer dat naar objectieve maatstaven AHSCT alleen enige kans van slagen kan worden toegedicht bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar en een zeer agressieve vorm hebben van Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RR MS), en dit niet langer al dan vijf jaar. In die categorie viel Boaz Spermon.

De MSVN denkt dat dan ook voorlopig hooguit enkele tientallen op korte termijn baat zouden kunnen hebben bij AHSCT. “Maar al zou het maar zijn voor één of twee personen, dan nog is het de moeite waard die weg ook in Nederland mogelijk te maken”. Waar hij aan toevoegt, er intussen wel zorgen over te hebben dat steeds meer Nederlanders met uiteenlopende vormen van MS tienduizenden euro’s inzamelen om in het buitenland zo’n AHSCT-behandeling te halen. “Dat lijkt voor velen namelijk niet echt verstandig“.

De MS Vereniging Nederland  is in gesprek met het MS-centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VUmc) over een Nederlandse traject.

Lees hier zijn column.

Bronnen: MSVN en MSweb 

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Dit komt voor mij te laat aangezien ik al MS heb sinds 1988!
    Ik sta nog strak op de been achter een looprek hoog uit10 stappen!(n.l.van slaapkamer naar douche!’
    Voor de rest beneden met een elex.rolstoel!
    buiten met de scootmobiel!

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *