homesitemapcontactA+

Antibioticumkuur

Antibioticumkuur afmaken: misverstand

Kuur afmaken, is het adagium als het gaat om antibiotica, want zo verlaag je het risico op antibiotische resistentie. Fout, zeggen Martin Llewelyn e.a. in The British Medical Journey (BMJ).

Antibioticumkuur afmaken misverstandHet idee dat ontijdig stoppen van een kuur antibiotische resistentie bevordert ontbeert wetenschappelijke onderbouwing, aldus Llewelyn in het BMJ. Integendeel, het is eerder zo dat langer dan nodig gebruiken van antibiotica het risico op resistentie verhoogt.

Volgens Llewelyn e.a. is ‘kuur afmaken’ een hardnekkig idee dat  teruggaat tot de begindagen van het antibioticagebruik. In 1945 schetste  Alexander Fleming  bij de aanvaarding van de Nobelprijs voor zijn ontdekking van penicilline het voorbeeld van een patiënt met een streptokokkenkeelinfectie die onvoldoende  penicilline  neemt, vervolgens de infectie  – in resistente vorm – overdraagt  op zijn vrouw en zo verantwoordelijk wordt  voor haar dood.  Vandaar zijn beroemde advies: ‘If you use penicillin, use enough!’  Maar ironisch genoeg, constateren Llewelyn e.a., hebben deze streptokokken nooit resistentie ontwikkeld tegen penicilline.

Gevaar uit andere hoek

Het gevaar komt uit een andere hoek, stellen ze.  Van in principe onschadelijke soorten als Escherichia coli, Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter, Pseudomonas , Enterobacter – allemaal microben die zich in, op of in de nabijheid van de mens bevinden en die zich tot opportunistische pathogenen kunnen ontwikkelen onder invloed van antibiotica.

Deze zogeheten ‘collaterale selectie’ is de voornaamste aanjager van antibiotische resistentie. Hier geldt: hoe langer patiënten antibiotica gebruiken hoe groter de kans dat zich dergelijke pathogene varianten voordoen. Op tijd stoppen met een kuur is daarom een veilige en effectieve manier om dit proces te verhinderen. Er zijn overigens uitzonderingen: zoals de behandeling van tuberculose met antibiotica – daar blijft gelden: kuur afmaken.

Wat moet het advies aan patiënten zijn?

Llewelyn e.a. stellen vooralsnog voor:  stop het gebruik van een antibioticum zodra  u zich beter voelt.

Bron: Medisch Contact  en BMJ

 

 

 

 

 

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *