Barancik-prijs 2019

 VOOR INNOVATIE IN MS-ONDERZOEK

De Barancik-prijs 2019 voor Innovatie in MS-onderzoek is toegekend aan Francisco Quintana, professor in de Neurologie (Harvard University, VS). Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar beter begrip van de oorzaken van MS en zijn inspanningen om behandelmogelijkheden te vinden die de ontwikkeling van de ziekte stoppen.

Barancik-prijs

Barancik-prijs 2019Doel van deze internationale prijs, toegekend door de NMSS, is het erkennen en aanmoedigen van wetenschappelijk onderzoek dat uitzonderlijk en innovatief is op het gebied van MS. De nadruk ligt hierbij op de impact van nieuwe behandelmogelijkheden en medicijnen voor MS en wetenschappelijke prestaties die in de toekomst toonaangevend zullen zijn in MS-onderzoek.

Redenen voor toekenning aan Professor Quintana

Zijn innovatieve onderzoeksprogramma’s waarbij geavanceerde technologieën worden toegepast die belangrijke bijdragen leveren aan het begrijpen van de immuunrespons en om potentiële therapeutische doelwitten en biomarkers voor MS te identificeren.

Zijn opzet van een nieuwe onderzoeksplatform om gen-omgevingsinteracties te identificeren waardoor ontsteking van het CZS die schade bij MS veroorzaakt, onder controle kan worden gehouden.

Zijn studies om nieuwe wegen te identificeren die bij het reguleren van deze ontsteking betrokken zijn en waardoor nieuwe manieren in kaart gebracht kunnen worden om omgevingsfactoren in MS en ook bij andere aandoeningen systematisch te onderzoeken.

Professor Quintana werkt op wereldwijde schaal samen met andere wetenschappers om creatieve oplossingen te vinden voor zeer ingewikkelde vragen over hoe hersenontsteking in MS wordt veroorzaakt en op welke manier dit kan worden voorkomen.

Conclusie

Professor Quintana krijgt de prijs op basis van zijn creativiteit in het toepassen van geavanceerde technologieën waardoor vooruitgang kan worden geboekt in de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden met name voor progressieve vormen van MS.

De Barancik-prijs zal op 27 februari tijdens het ACTRIMS-forum in West Palm Beach (Florida) worden uitgereikt.

Bron: www.nationalmssociety.org

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *