skip to Main Content
Belastingaangifte En Chronisch Ziek

Belastingaangifte en chronisch ziek

Mensen zien elk jaar weer op tegen de belastingaangifte. Als je chronisch ziek bent, zijn er extra aandachtspunten. Je kunt wellicht zorgkosten opvoeren als aftrekpost. MSzien gaat te rade bij belastingexpert Robert-Paul Vermeer (1).

Door: Gisèle van Dokkum

De belasting teruggaveWe spreken af de Zuidas in Amsterdam. Robert-Paul is controller bij een internationale organisatie die zich inzet voor auteursrechten op het gebied van teksten en composities. Ook daar moeten de financiën worden geregeld, en omdat hij expert is op het gebied van belastingwetgeving, stelt MSzien hem een aantal  vragen.

Tijdens een lunch hebben we het over verstandig omgaan met geld. Hoe doe je dat eigenlijk? Zeker met een chronische ziekte valt dat niet mee. In april 2017 moet er belastingaangifte gedaan worden over het jaar 2016 en dat kun je zelfstandig doen of met hulp van anderen. (2) Kun je bijvoorbeeld geld terugkrijgen van de belasting omdat je hoge zorgkosten hebt?

Aangifte

Robert-Paul vertelt dat hij vaak meemaakt dat mensen opzien tegen hun belastingaangifte. “Dit is vaak de eerste hobbel die je moet nemen. Het kan helpen als je de belastingaangifte als een  administratief baantje gaat zien. Het wordt al overzichtelijker als je van het jaar waar de belastingaangifte over moet worden gedaan de bonnetjes en de rekeningen van de zorguitgavengoed bewaart.

Deze kun je bijvoorbeeld in een excelsheet of een kasboekje noteren, zodat je tijdens het aangifte doen niet halsoverkop nog het afgelopen jaar moet doorspitten.” Zo kan belastingaangifte doen ineens makkelijker worden, je hebt in één oogopslag overzicht over je uitgaves. Wellicht zijn er zelfs aftrekposten: zorgkosten die je belastbaar inkomen kunnen verminderen.

Er zijn in 2017 nog volop fiscale mogelijkheden voor chronisch zieken. Om een deel van de bijzondere zorgkosten terug te vorderen, vind je bij de inkomstenbelasting de post ‘aftrek zorgkosten’. Als je digitaal aangifte doet, verschijnen deze in een ‘pop-up’scherm bij je aangifte. Deze kosten zijn aftrekbaar over het belastingjaar waarin ze zijn betaald. De uitgaven moeten natuurlijk wel verband houden met de ziekte. En ze mogen niet al vergoed zijn door de zorgverzekeraar.

Drempelbedrag

De zorgkosten die zijn terug te vorderen moeten hoger zijn dan een drempelbedrag voor de specifieke zorgkosten. Alleenstaanden met een inkomen tussen de €7.000 en €40.000 hebben een drempelbedrag van 1,7% van hun inkomen (red. bijvoorbeeld bij een jaarlijks inkomen van €30.000 is de rekensom: €30.000:100×1,7= €510,-, dat bedrag moet je in elk geval zelf betalen).

belastingaangifte 2017 Het eigen risico  (€ 385,- in 2016) moet eerst opgemaakt worden; dit kun je niet als aftrekpost opvoeren. Wel kun je soms behandelingen en hulp, zorg van artsen, medicijnen, vervoerskosten, ambulancevervoer, noodzakelijk dieet, extra kleding- als je bijvoorbeeld rolstoelgebruiker bent- en beddengoed opvoeren.

De belastingdienst geeft zelf gespecificeerde informatie (o.a. in het pop-upscherm dat verschijnt bij je digitale aangifte) over wat je precies als aftrekpost kunt aanvoeren. Ook in belastinggidsen van bijvoorbeeld de Consumentenbond staan adviezen.

Kosten opvoeren

Als je inkomen niet hoger is dan € 33.000 kun je de uitgaven voor specifieke zorgkosten verhogen met 40%. Voor mensen die ouder zijn dan de AOW-gerechtigde leeftijd, geldt een hogere verhogingsfactor. De Belastingtelefoon kan je daar meer over vertellen.

Nadat alle velden in je digitale belastingaangifte zijn ingevuld, zoals: persoonlijke gegevens, de inkomsten, pensioen en andere uitkeringen, bezit van woningen en andere onroerende zaken, bankrekeningen en andere  bezittingen, hypotheken en andere schulden, is onder het kopje ‘Overzicht’ te controleren of de belastingaangifte klopt. Zijn alle bedragen ingevuld, en overstijgt dit bedrag het drempelbedrag? Eventuele heffingskortingen en percentages worden in de belastingaangifte automatisch berekend.

De Belastingdienst heeft als slogan ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’. Maar dat geldt alleen als je zelf de administratie van je zorgkosten goed bijhoudt.

(1)    Robert-Paul Vermeer is een gefingeerde naam.

(2)    www.belastingwinkelamsterdam.nl, ouderenorganisaties of vakbonden. Er zijn verschillende belastinggidsen te koop: van de Consumentenbond, van Elsevier. Ook patiëntenverenigingen hebben vaak specifieke informatie.

Komen er nog vragen naar boven na het lezen van dit artikel? Laat het ons weten en we doen navraag. Let op: aan de in dit artikel verleende informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ga altijd ook zelf nog de regels na die op het moment van aangifte doen van toepassing zijn.

Nog meer lezen over de belastingaangifte?
Lees ook op MSweb het artikel ‘Laat geen belastinggeld liggen‘ van Ieder(in).

Illustratie 1: Maxim Wermuth

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Ik heb nog een vraag als dat mag. Wat als je van je koopappartement hebt moeten verhuizen naar een aangepaste huurwoning? Ons koopappartement staat ‘onder water’ en kan dus nog niet verkocht worden. Wel hebben we nu dus hogere lasten doordat ik met geen mogelijkheid daar kon blijven wonen. Ook krijgen we geen belasting teruggave meer op dit appartement omdat we er niet meer in wonen. Zijn deze extra kosten ook door te voeren in zorgkosten?

    1. Ja, medische en paramedische behandelingen en medicijnen op recept die niet vergoed worden mag je opvoeren als zorgkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top