homesitemapcontactA+

Berispingen en boetes voor artsen

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat berispingen en boetes die artsen krijgen van de tuchtrechter openbaar moeten blijven. “Als klachten van patiënten leiden tot een boete of berisping is er iets serieus aan de hand”.

Patiëntenfederatie Nederland wil dat de gezondheidszorg open wordt, en dat er meer informatie beschikbaar komt voor iedereen. Dianda Veldman: “Daar hoort ook informatie bij over wat er mis gaat. Natuurlijk is dat voor een arts vervelend en soms ook schadelijk.

KNMG

De KNMG daarentegen wil dat de politiek naming and shaming van artsen via openbaarmaking van berispingen en boetes afschaft. Deze openbaarmaking in zowel het BIG-register als lokale kranten brengt onevenredig veel schade toe aan artsen en hun omgeving

Patiëntenfederatie Nederland anderzijds wil dat de gezondheidszorg open wordt, en dat er meer informatie beschikbaar komt voor iedereen. Dianda Veldman: “Daar hoort ook informatie bij over wat er mis gaat. Natuurlijk is dat voor een arts vervelend en soms ook schadelijk.

NIVEL

Volgens onderzoek van Nivel is de invloed van een tuchtprocedure voor een arts groot. “Dat is het voor de betrokken patiënt ook,” aldus Veldman. Voor Patiëntenfederatie Nederland wegen de belangen voor patiënten te zwaar om weer stappen terug te zetten in het openbaar maken van relevante informatie.

Bronnen: www.knmg.nl en www.patientenfederatie.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *