homesitemapcontactA+

Bewegen als medicijn

‘Medici moeten kiezen voor bewegen als medicijn’

De medische beroepsgroep moet actiever aan de slag met gezondheid, preventie en leefstijladvisering. Preventie moet een centrale plek krijgen in de medische basis- en vervolgopleidingen én meer leefstijlpoli’s ter ondersteuning van de zorgverlening.

Bewegen als medicijnDit bepleit Willem van Mechelen bij zijn afscheid als onderzoeksdirecteur bij het VU medisch centrum (VUmc). Van Mechelen: “We kunnen eindeloos praten, onderling en tegen patiënten, over de noodzaak van preventie maar dat zet geen zoden aan de dijk”.

We moeten direct aan de slag met het centraal stellen van preventie in de medische basis- en vervolgopleidingen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en veel goedkoper.

Bewegen als medicijn

Het is inmiddels bekend dat een dagelijkse portie lichaamsbeweging bij een aantal aandoeningen ten minste even effectief is als behandeling met medicijnen. Van Mechelen pleit voor overheidsmaatregelen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld regelgeving bij de inrichting van openbare ruimte en belastingmaatregelen gericht op het stimuleren van gezond gedrag en het ontmoedigen van ongezond gedrag.

Van Mechelen neemt op 8 september afscheid als onderzoeksdirecteur met een symposium.

Bron: Skipr

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *