homesitemapcontactA+

Bijsluiters moeten duidelijker

Bijsluiters van geneesmiddelen moeten voortaan de bijwerkingen én de baten van een middel duidelijker vermelden. De dicht bedrukte papieren in het pillendoosje moeten veel eenvoudiger worden.

Bijsluiters moeten duidelijkerDit zegt Ton de Boer, de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), tegen NRC.

Het CBG bepaalt, met Europese toezichthouder EMA, welke medicijnen op de Nederlandse markt komen. Daarmee is het CBG verantwoordelijk voor de veiligheid van de medicijnen en de bijsluiter. Maar, zegt De Boer, een bijsluiter is „voor een patiënt zonder geneeskundige opleiding […] niet te volgen”.

Enorme lijst

Bijsluiters bevatten bijna altijd een enorme lijst met mogelijke bijwerkingen. Om juridisch geen risico te lopen, zetten fabrikanten álle bijwerkingen in de bijsluiter die in de testfase worden gerapporteerd.

Heeft een patiënt in de testfase hoofdpijn, dan komt dat op de bijsluiter – ook als die niet door het middel is veroorzaakt. „Er staan dus bijwerkingen in die helemaal geen bijwerking hoeven te zijn. Voor de patiënt overbodige informatie.

Bron: NRC 11 december 2017

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *