Eénmalige diagnose voor chronisch zieken

Chronisch zieken hoeven vanaf 2020 niet steeds weer aan te tonen dat ze nog altijd ziek zijn. Als de diagnose eenmaal is gesteld, krijgen zij voor onbepaalde tijd hun zorg vergoed, heeft het kabinet met de zorgverzekeraars afgesproken.

Vooroordelen tegen MSDe maatregel is bedoeld om de onnodige en verlammende administratie in de zorg terug te dringen. De strijd daartegen werpt nog te weinig vruchten af.

Patiënten hebben er vaak het land aan dat ze keer op keer bij de dokter langs moeten om te laten zien dat hun chronische aandoening of beperking niet over is. ‘Dat is natuurlijk om gek van te worden’, zeggen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Bruno Bruins voor Medische Zorg.

Zorgverzekeraars maken lijst

Zorgverzekeraars gaan een lijst maken met-ziekten en beperkingen waarvoor her-diagnose niet meer nodig is. Zij schrappen de regel naar eigen zeggen graag. Daar hebben verzekerden én zorgverleners baat bij, denken ze.

De ‘vervelende’ eis voor mensen die niet meer beter worden is volgens de ministers ook “typisch een voorbeeld waarbij de huidige regels onnodig en belemmerend zijn”. Daar willen ze vanaf. Het schrappen van de regel is een van hun maatregelen om de boekhoudkundige rompslomp in de zorg tegen te gaan.

Bron: Rijksoverheid

 

Lees ook:

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *