homesitemapcontactA+

Cognigram

FDA keurt Cognigram goed

Cognigram is een medisch instrument om iemands cognitieve gezondheid te beoordelen. Een nuttig hulpmiddel voor  mensen met een ziekte waarvan de  progressie gepaard gaat met achteruitgang van cognitie, zoals MS.

CornigramCognitieve stoornissen doen zich vooral voor in hersengebieden geassocieerd met concentratie, geheugen, de snelheid waarmee informatie wordt verwerkt en vaardigheden. Vooral in het laatste geval kunnen mensen problemen krijgen bij het verrichten van de dagelijkse activiteiten waardoor de kwaliteit van leven afneemt.

Cognigram bestaat uit een reeks computergebaseerde tests waarbij speelkaarten worden gebruikt, een soort Memory met JA/NEE vragen, om de cognitieve functies te bepalen. Zelfs subtiele veranderingen in een zeer vroege stadia van cognitieve achteruitgang kunnen zo worden opgespoord. Hierdoor kan vroegtijdig met behandeling of verandering van leefstijl worden gestart om de kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden. De testen worden door speciale centra afgenomen.

Cognigram is zowel geschikt voor eenmalige bepaling van cognitie als voor bepaling van het niveau van cognitieve veranderingen tijdens periodieke beoordelingen. Het is geschikt voor mensen van 6 tot 99 jaar en kan zowel thuis als in het ziekenhuis worden gebruikt. De prestaties zijn onafhankelijk van taal, opleiding, ervaring en culturele achtergrond.

Het bedrijf CogState kijkt ernaar uit Cognigram, dat inmiddels door de Amerikaanse FDA is goedgekeurd, op de markt te brengen en in het netwerk van de gezondheidszorg in te voeren. Zo kan voor een groot aantal personen met MS de kwaliteit van leven worden verbeterd.

Bron: Multiple Sclerose news today

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *