homesitemapcontactA+

Comorbiditeit bij MS

Mensen met MS hebben naast hun ziekte vaak nóg een stoornis of aandoening. Dat heet comorbiditeit. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat comorbiditeit kan bijdragen aan de verscheidenheid van ziekte-uitkomsten bij mensen met MS.

Comorbiditeit bij MSProf. Ruth Ann Marrie, expert op dit gebied, meldt na recent onderzoek: ‘Progressie van een handicap verloopt veel sneller bij mensen met MS die bijvoorbeeld óók vaataandoeningen hebben (inclusief diabetes, hoge bloeddruk, en hartziekten) of overgewicht, dan bij mensen zonder deze aandoeningen’.

De gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven is minder wanneer mensen met MS tegelijkertijd aan depressie of angst lijden. Dit komt bij mensen met MS ook vaak voor. Comorbiditeit kan bovendien de veiligheid, verdraagbaarheid en effectiviteit van ziekte-modificerende middelen die bij het behandelen van MS worden toegepast, beïnvloeden. Dit kan de keuze van geschikte behandelingen mogelijk beperken.

Vroeg screenen

Veel nevenaandoeningen die de ziekte-uitkomsten van mensen met MS negatief beïnvloeden, kunnen worden voorkomen of behandeld. Het is belangrijk name vroeg te screenen op aandoeningen van hart-/en bloedvaten, depressie en angsten. Gezondheidsdeskundigen moeten mensen met MS in staat stellen er een gezond leefpatroon op na te houden.

Behandeling van comorbiditeiten moet klinische prioriteit krijgen, wil men de ziekte-uitkomsten bij MS verbeteren.

Bron: MS brain health

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *