homesitemapcontactA+

Bureaucratie in de zorg

Problemen in de zorg voor chronisch zieken

De gemeentelijk zorg voor gehandicapten, chronisch zieken en mensen met psychische problemen wordt gehinderd door decentralisatie. Bureaucratie neemt toe – hulp neemt af.

Drie hoogleraren spraken met vele bestuurders en directeuren van zorginstellingen over de decentralisatie in de zorg. Volgens de onderzoekers van het Zijlstra Center van de VU Amsterdam gaat de aandacht niet naar hulp, maar naar de accountant.

Bij één zorginstelling zijn dertig mensen ontslagen om geld vrij te maken voor personeel dat zich bezighoudt met regels. Zorgverleners moeten voor tientallen gemeenten steeds weer andere papieren invullen. Volgens de onderzoekers zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Een kind heeft bijvoorbeeld in de ene gemeenten recht op een toetje, maar in de andere niet.

Doel van de bureaucratie was onder andere om de kosten beheersbaar te houden. ,,Maar nu is het juist onbeheersbaar.  Meer lokale bureaucratie en de oude bureaucratische laag bij het rijk bestaat óók nog”, zegt hoogleraar Gerda van Dijk.

Bronnen: Nationale Zorggids en Algemeen Dagblad

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *