homesitemapcontactA+

Eenzaamheid

Verschillende soorten eenzaamheid, verschillende aanpak

Onderzoek door de RVZ laat zien dat er vele soorten eenzaamheid bestaan. Het volstaat daarom niet om eenzaamheid altijd op dezelfde manier aan te pakken.

EenzaamheidVaak wordt eenzaamheid beschouwd als een eenduidig probleem dat met passende maatregelen kan worden aangepakt. Maar eenzaamheid heeft verschillende kanten, is complexer.

Eenzaamheid komt  in alle levensfasen voor.  Het wordt meestal als onwenselijk gezien maar soms is het onvermijdelijk  en zo nu en dan is ‘alleen zijn’zelfs onmisbaar. Deze vorm van eenzaamheid, of misschien beter ‘alleen zijn’, staat in de huidige tijd steeds meer onder druk.

Verkenning

In ‘De vele kanten van eenzaamheid’ verkent de RVS deze spanning en onderzoekt of er mogelijkheden zijn om het lijden, als dat er is, te verzachten. Dat is geen makkelijke opgave, het luistert nauw en vraagt om een benadering die rekening houdt met de situatie van de persoon.

Het veelzijdige beeld dat verschijnt, maakt dat het niet werkt om eenzaamheid te bestempelen als een beleidsprobleem dat om een oplossing vraagt.  De RVS laat zien wat wel en wat niet kan en hoe fijnmazig interventies moeten zijn.

Bron: Raad Volksgezondeied en Samenleving

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *