homesitemapcontactA+

Eigen bijdrage huishoudelijke hulp

Decentralisatie van huishoudelijke hulp leidde er niet toe dat de eigen bijdrage van cliënten flink is gestegen,blijkt uit onderzoek van SCP en CPB.

Vanaf 2007 besteden gemeenten de huishoudelijke hulp aan door (zorg-) aanbieders te laten offreren voor de uitvoering van huishoudelijke hulp. Op die aanbesteding is veel kritiek, het zou leiden tot te lage prijzen en – salarissen voor huishoudelijke hulp.

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat het effect van de aanbesteding vrij weinig gevolg heeft gehad voor de prijs van huishoudelijke hulp.

Kwaliteit
Uit het onderzoek blijkt ook dat het voor de hoogte van de eigen bijdragen van cliënten niet veel uit maakt in welke gemeente men woont. Een van de grote kritiekpunten op de decentralisatie van de huishoudelijke hulp was dat er voor cliënten grote verschillen tussen gemeenten zou ontstaan.

Het blijkt echter dat gemeenten hun beleid niet zozeer op de prijs van huishoudelijke hulp vaststellen, maar dat ze juist letten op andere zaken zoals de kwaliteit of lagere administratieve lasten. Gemeenten wijken ook niet af van de landelijke norm als het gaat om het vaststellen van de maximale eigen bijdrage.

Mantelzorg
Overigens is niet de kwaliteit van de hulp onderzocht. Uit het onderzoek van SCP en CPB blijkt dat bij de inzet van huishoudelijke hulp per gemeente het niet uitmaakt of er veel of weinig mantelzorgers zijn. Het maakt trouwens wel uit voor het aantal uren dat huishoudelijke hulp wordt ingezet: de aanwezigheid van mantelzorg gaat wel gepaard met minder uren huishoudelijke hulp.

Bron: Zorgwelzijn

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *