homesitemapcontactA+

Eigen risico in zorg

Eigen risico of no-claim

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) letten consumenten beter op hun zorgkosten als een bedrag aan eigen risico op het spel staat dan bij een no-claimkorting.

Voorlichting zorgpolisDe no-claimkorting werd in 2005 ingevoerd: mensen met zorgkosten lager dan 255 euro, kregen aan het eind van het jaar een bonus. In 2008 werd die bonus vervangen door het verplichte eigen risico. Het CPB heeft de gegevens van duizenden verzekerden met de no-claimkorting vergeleken met verzekerden met een eigen risico.

Uit die studie komt naar voren dat een consument bij elke euro extra no-claimkorting 26 cent minder zorgkosten maakt. Een extra euro eigen risico levert 44 cent minder zorgkosten op.

Volgens het CPB zijn mensen gevoeliger voor verlies (eigen risico) dan voor winst (no-claimkorting). Ook de timing maakt verschil, verklaart onderzoeker Minke Remmerswaal. “Doordat het eigen risico sneller na de zorgafname betaald moet worden is de link tussen kosten en zorg directer dan bij de no-claimkorting.”

Uit eigen zak

Het CPB plaats ook een kanttekening bij het eigen risico als instrument. “Doordat mensen het eigen risico in één keer uit eigen zak moeten betalen, zien zij soms af van behandeling wanneer zij hier geen geld voor opzij hebben gelegd.”

Bron: www.skipr.nl

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *