homesitemapcontactA+

EMA in Amsterdam

Amsterdam haalt EU-geneesmiddelenbureau binnen

Het is Nederland gelukt het fel begeerde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) binnen te slepen. Na een geslaagde maandenlange lobby door premier Mark Rutte en vooral ‘EMA-ambassadeur’ en oud-minister Wouter Bos verhuist het prestigieuze EU-agentschap in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas.

EMA in AmsterdamDe verhuizing van het agentschap is nodig omdat Engeland de EU verlaat. De beslissing over de nieuwe vestigingsplaats van de EMA viel maandag in Brussel na een loting tussen Milaan en Amsterdam. Die waren na drie  stemrondes gelijk geëindigd.

Negentien kandidaten

Minister Halbe Zijlstra verklaarde na de stemming: “Negentien landen waren kandidaat voor het agentschap. Het heeft de nodige tijd gekost en het besluitvormingsproces was zeer intensief. De 27 lidstaten laten hiermee zien dat zij ook na de Brexit goede beslissingen kunnen nemen. Ik dank de landen die voor Amsterdam gestemd hebben voor hun vertrouwen.”

“Amsterdam scoort geweldig waar het gaat om het gebouw, de bereikbaarheid en alles wat de stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA”, aldus Bos. Het EMA keurt nieuwe medicijnen voor ze op de markt mogen in de EU. Er werken negenhonderd hoogopgeleide mensen. Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen.

Zuidas

Het geneesmiddelenagentschap komt in een gloednieuw pand op de Zuidas in Amsterdam, in de buurt van twee academische ziekenhuizen. EMA heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro. Het Rijksvastgoedbedrijf laat het gebouw van negentien verdiepingen inclusief een conferentieruimte neerzetten voor 250 tot 300 miljoen euro.

Het gebouw wordt gefaseerd opgeleverd. Het kantoordeel is in april 2019, kort na de brexit, nog niet helemaal klaar, zodat een deel van de werknemers tijdelijk in een kantoor in de buurt moet worden ondergebracht.

Bron: diversen

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *