homesitemapcontactA+

EMA: beperk gebruik Zinbryta

Fp Groot Nieuws

EMA waarschuwt: beperk gebruik Zinbryta

Het EMA, het Europese geneesmiddelenbureau, heeft een waarschuwing gepubliceerd over het gebruik van het medicijn Zinbryta (werkzame stof daclizumab) bij bepaalde mensen met MS.

Verklaring EMA over ZinbrytaUit de verklaring van het EMA blijkt dat vooral mensen met risico op leverschade zeer voorzichtig moeten zijn. De behandelende artsen is geadviseerd het gebruik voorlopig  te beperken. De directe aanleiding is een overlijdensgeval van een vrouw met MS in Duitsland.

Februari 2017

Zinbryta is sinds 1 februari 2017 op kleine schaal in Nederland in gebruik voor de behandeling van volwassenen met ernstige MS-aanvallen. Het medicijn is een product van de farmaceut Biogen. Ook op de website van Biogen is te lezen dat het EMA een rem heeft gezet op de toepassing van Zinbryta.

Vergeleken met andere MS-remmende middelen heeft Zinbryta het voordeel dat je het maar één keer per maand onderhuids moet inspuiten. Nadeel –  ook in de bijsluiter vermeld –  is het risico op leverfunctiestoornissen. Met het oog daarop moet bij iemand die Zinbryta gebruikt periodiek de lever worden gecontroleerd.

Duitsland

In Duitsland is een vrouw na vier inentingen met Zinbryta ten gevolge van leverstoringen overleden. Veel nadere bijzonderheden zijn daarover nog niet bekend. Daarnaast zijn vier gevallen bekend geworden van ernstige, niet-fatale leverproblemen na gebruik van Zinbryta. Het EMA wil nu eerst nader onderzoek zien en totdat de resultaten daarvan bekend zijn mag Zinbryta alleen nog worden voorgeschreven aan patiënten met zeer actieve MS-aanvallen bij wie geen sprake is van leverschade.

Het EMA is een agentschap van de Europese Unie en bepaalt onder meer welke medicijnen binnen de Europese Unie mogen worden gebruikt. De toepassing van Zinbryta binnen de Europese Unie is in juli 2016 door het EMA goedgekeurd.

Bronnen: bericht van www.apotheke-adhoc.de van 4.7 2017; bericht van Biogen 10.7.2017; bericht van het European Medicines Agency, EMA, 14.7.2017.

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *