homesitemapcontactA+

Farmaceuten aanpakken

Minister Bruno Bruins moet harder optreden tegen farmaceuten

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) adviseert minister Bruno Bruins (Medische Zorg) gebruik te maken van de wet om de macht van medicijnfabrikanten te breken.

Minister Bruno Bruins moet keihard onderhandelen met farmaceutische bedrijven om dure medicijnen voor een „maatschappelijk aanvaardbare prijs” beschikbaar te maken. Het ministerie moet daarbij bereid zijn de octrooien van fabrikanten te omzeilen of breken.

3-0 Achterstand

Het Advies van de RVS is onder leiding van Bas Leerink tot stand gekomen. Leerink heeft reeds meerdere functies in de gezondheidszorg vervuld. De overheid zou volgens hem, niet of nauwelijks gebruik maken van de bestaande wettelijke mogelijkheden. Bij onderhandelingen over de vergoeding van een nieuw middel staat de overheid volgens Leerink bij voorbaat „op een 3-0-achterstand”.

Keiharde confrontatie

Het is tijd voor een keiharde confrontatie met fabrikanten over hun dure geneesmiddelen. Om de prijs omlaag te krijgen moet de Nederlandse overheid tot de tanden bewapend de onderhandelingen over de vergoeding van een nieuw middel ingaan. „Wie vrede wil, bereide zich voor op de oorlog”, aldus Leerink.

Bronnen: Volkskrant en NRC

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *