homesitemapcontactA+

Focus op welzijn van laboratoriumratten

Laboratory Mouse
Laboratory mouse

Een Engelse organisatie voor proefdieralternatieven, het NC3Rs,  heeft een Canadees onderzoek naar het welzijn van laboratoriumratten met een prijs bekroond.

Het onderzoeksrapport is een pleidooi voor betere huisvesting van laboratoriumratten, waarbij meer rekening wordt gehouden met de natuurlijke gedragingen en omgevingsbehoeften van de dieren.

Hoewel ratten al tientallen jaren veelvuldig als proefdier worden gebruikt in biomedische onderzoeken, is tot nu toe aan hun gedragspatronen en natuurlijke leefomgeving weinig aandacht besteed.

Natuurlijke gedragingen zoals graven en rechtop staan zijn voor het welzijn van laboratoriumratten erg belangrijk. Helaas passen de standaard kooien voor laboratoriumratten meestal niet bij dit gedragspatroon. De kooihoogte is te laag waardoor rechtop staan onmogelijk wordt. Bovendien ontbreekt ruimte om tunnels te graven.

De onderzoekers onderzochten of deze beperking in het gedragspatroon het welzijn van de laboratoriumratten en de wetenschap waarvoor zij worden ingezet beïnvloed en vergeleken de uitkomsten met die van proefratten in betere, ruimere  kooien.

Het antwoord op bovengenoemde vragen blijft vooralsnog onduidelijk. Eerdere studies toonden echter  wel aan dat inactieve ratten met weinig beweging niet direct de meest geschikte proefdiermodellen waren.

Meer onderzoek naar verbetering van de kwaliteit van leven van laboratoriumratten is dan ook noodzakelijk.

Bron: https://www.nc3rs.org.uk/news/study-looking-natural-behaviours-lab-rats-wins-international-3rs-prize

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *