homesitemapcontactA+

Minder onterechte Zorg-declaraties

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar minder onterechte declaraties hoeven behandelen. Verreweg de meeste ‘onterechte’ declaraties zijn bovendien ‘onopzettelijk’ gemaakt.

fraude met zorgdeclaratiesHet totale bedrag aan onterecht ingediende declaraties daalde met €113 miljoen naar  €392 miljoen. Dat blijkt uit de jaarlijkse controle van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Volgens ZN laten deze uitkomsten zien dat de forse investeringen van zorgverzekeraars in het declaratie- en controleproces lonen.

Over het algemeen declareren zorgverleners steeds beter, constateert ZN-directeur Petra van Holst: “Hoe accurater hun declaraties, hoe meer geld daadwerkelijk kan worden besteed aan zorg. Patiënten melden het steeds vaker aan hun zorgverzekeraar als hun nota niet lijkt te kloppen.”

Fraude

Van de 392 miljoen euro aan onterechte declaraties die de zorgverzekeraars in 2016 vaststelden, betrof 367 miljoen euro onopzettelijke fouten die bij ‘achteraf controles’ aan het licht kwamen. In totaal 1284 fraudeonderzoeken leverden bijna 25 miljoen euro aan onterechte declaraties op. Bij 19 miljoen euro daarvan bleek het daadwerkelijk te gaan om fraude. Dat is 7,7 miljoen euro meer dan in 2015.

Pgb

Zorgverzekeraars spreken van fraude als een regel is overtreden en er sprake is van bewust of opzettelijk handelen waardoor er onterecht voordeel wordt behaald. De meeste fraude deed zich voor met het persoonsgebonden budget (pgb) binnen de Wlz/AWBZ (13,5 miljoen euro).

Als tweede volgt de wijkverpleging met ruim 2 miljoen. De zorgverzekeraars maken zich zorgen om de toename van fraude in de wijkverpleging. Ze intensiveren daarom hun inspanningen om fraude ook op dit relatief nieuwe terrein zoveel mogelijk te voorkomen en aan te pakken.

Bron: Skipr.nl

 

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *