homesitemapcontactA+

Geen lagere uitkering door ziekte

Ziekte mag niet leiden tot een lagere WW-uitkering voor mensen die daarna hun baan verliezen, aldus een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

Een werkneemster die geruime tijd ziek was geweest, had een zaak aangespannen tegen uitkeringsinstantie UWV. In het tweede jaar dat zij ziek was, had zij haar loon niet volledig doorbetaald gekregen.

Zes maanden na haar herstel raakte zij werkloos en daardoor werd een lager dagloon vastgesteld. Met als gevolg dat zij ook een lagere WW-uitkering ontving.

Regels bieden onvoldoende bescherming

De vrouw is de dupe geworden van een aanpassing van regels voor de vaststelling van het dagloon. Daarbij zijn volgens de CRvB de financiële gevolgen voor langdurig zieke werknemers onvoldoende onderzocht. Voor een grote groep langdurig zieken is dat begin dit jaar gerepareerd, maar nog niet voor mensen die minder dan twee jaar ziek zijn geweest.

De CRvB vindt dat de regels zoals ze nu zijn, onvoldoende inkomensbescherming bieden. Besluiten die op deze regels gebaseerd zijn, kunnen daarom niet in stand blijven. Het UWV moet van de rechter het dagloon van de vrouw opnieuw berekenen op basis van het loon dat zij ontving voordat zij ziek werd. Tegen die uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Bron: CRvB

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *