homesitemapcontactA+

Geneesmiddelenonderzoek

Ruim de helft van geneesmiddelenonderzoek ondermaats

Doelmatigheid en transparantie van klinisch geneesmiddelonderzoek in Nederland is onder de maat. Slechts 45 procent  van de studies is goed uitgevoerd en gerapporteerd in de wetenschappelijke literatuur.

GeneesmiddelenonderzoekDat concludeert Sander van den Bogert die op 4 oktober promoveert aan de Universiteit Utrecht. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 600 klinische geneesmiddelenstudies aangemeld bij de geaccrediteerde medisch-ethische toetsingscommissies (METC’s).

Van den Bogert ging na wat er van deze studies terechtkomt na de beoordeling door de METC. Daarnaast onderzocht hij hoe de gegevens hierover, die de regulerende overheidspartijen routinematig verzamelen, kunnen worden ingezet om de efficiëntie van de regulering te verhogen.

Verspilling

Van den Bogert vond dat 45 procent van alle klinische geneesmiddelenstudies die in 2007 door de METCs werden beoordeeld, op een goede manier zijn uitgevoerd en gerapporteerd in de wetenschappelijke literatuur.

Dit impliceert

  • dat de investeringen in meer dan de helft van alle klinische geneesmiddelenstudies deel verspild zijn,
  • de ethische norm dat alle studies met proefpersonen moeten worden gepubliceerd, vaak niet wordt nagekomen,
  • waarschijnlijk veel studies niet worden gepubliceerd omdat de resultaten onvoordelig zijn voor de onderzoekers of sponsor.

Maatregelen

Volgens Van den Bogert zijn verdere maatregelen nodig om de transparantie van klinisch geneesmiddelenonderzoek te verbeteren. Regulerende instanties zoals METC’s zouden actiever moeten gaan toezien op het tijdig publiek maken van studieresultaten en -protocollen.

Bron: Skipr.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *