Genetische afwijking gevonden?

Genetische afwijking gevonden die mogelijk MS veroorzaakt?

Wetenschappers van het Radboudumc zeggen afwijkingen te hebben gevonden in een gen dat een belangrijke rol speelt in het veroorzaken van MS. Daarmee zeggen ze de eerste stap te hebben gezet om nieuwe behandelingen te ontwikkelen, waarmee op de lange termijn MS kan worden bestreden.

De onderzoekers hebben het dna van familieleden met MS naast dat van gezonde familieleden gelegd. Zo ontdekten ze meerdere genetische afwijkingen die bijdragen aan het ontstaan van de ziekte.

Over het ontstaan lopen verschillende theorieën. Lange tijd werd gedacht dat de aandoening voornamelijk ontstond door een verkeerde werking van het immuunsysteem. Het lichaam zou het beschermlaagje aanvallen, dat nu juist zo belangrijk is voor het brein.

Inmiddels zijn steeds meer wetenschappers, zoals Radboudonderzoeker Poelmans, ervan overtuigd dat MS in de hersenen begint. Zijn onderzoeksteam onderzocht het dna van negen Nederlandse families, waarin MS twee keer of vaker voorkomt. Bij één familie werden afwijkingen gevonden bij het zogenoemde MBP-gen dat normaal gesproken een gezond beschermlaagje produceert. ,,Maar door de afwijking in meerdere genen,zoals het MPB-gen, komt waarschijnlijk het afweersysteem in opstand, waardoor de myeline ten onrechte wordt afgebroken. Met alle gevolgen van dien”, legt Poelmans uit.

Vervolgonderzoek

Behalve de afwijking in het MBP-gen vond hij nog meer genafwijkingen binnen de MS-families. Er is volgens Poelmans nog wel vervolgonderzoek nodig om een manier te ontwikkelen om de beschadigde beschermlaag te herstellen. Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Nationaal MS Fonds. ,,Een nieuw medicijn zal nog wel een aantal jaar op zich laten wachten, maar we zijn weer een stap verder in de genezing van MS.”

Reacties

Sommige wetenschappers – door de redactie van MSweb om commentaar gevraagd naar aanleiding van bovenstaand bericht – lieten weten: “Helaas is van dit onderzoek uit Nijmegen nog geen wetenschappelijk artikel verschenen. Kan er dus niet veel over zeggen. Bovendien is er al veel op dit gebied gedaan door veel grotere onderzoeksgroepen die daardoor veel meer verschillende families konden testen dan nu in Nijmegen kennelijk is gebeurd. Moet het nog zien. Wel blij met de gedachtegang”.

Zie verder: ‘Bericht Nijmeegs MS-gen als lopend vuurtje’

Bron: AD en NOS

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Fantastisch goed nieuws.
    Ik wens jullie veel succes met verder onderzoek.
    Ben verschillende jaren collectant geweest…voor MS

  2. fijne slotopmerking: “ziekte, die levens van jonge mensen op zijn kop zet.”
    Als je al wat ouder (meestal langer ziek) bent en meestal ook meer aangedaan bent door de progressieve factor van ms, dan doe je er niet meer toe, voor Poelmans en consorten.

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *