homesitemapcontactA+

Gezondheidsverschillen man – vrouw

In maart 2017 zullen de eerste onderzoeken van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid van start gaan, maakte het ministerie van VWS vorige week bekend.

Minister Edith Schippers liet begin vorig jaar al weten dat zij 12 miljoen euro zou uitrekken voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen. Daar zijn deze onderzoeken een eerste vervolg op. Het programma moet in kaart brengen welke kennis er is over gezondheidsverschillen tussen vrouwen en mannen en waar dit nog ontbreekt.

Zeven projecten van start

In maart zullen 7 projecten van start gaan die de kennis op het gebied van  reuma, migraine en hart- en vaatziekten gaan verzamelen. In totaal werden in de eerste subsidieronde 38 aanvragen ingediend. Onderzoek naar gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouw is belangrijk. De verschillen kunnen namelijk erg groot zijn en de oorzaken zijn vaak onbekend.

Vrouwen hebben bijvoorbeeld 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen. En bij hart en vaatziekten tonen vrouwen andere symptomen dan mannen, waardoor de diagnose soms wordt gemist. Door meer kennis te krijgen over gezondheidsverschillen kunnen preventie, diagnostiek en behandelingen beter op de behoefte van vrouwen en mannen worden afgestemd.

De gehonoreerde projecten uit de tweede ronde, bedoeld voor algemeen onderzoek, starten later dit jaar. Meer informatie is te vinden op de website van het kennisprogramma Gender & Gezondheid.

Bron: Zonmw

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *