homesitemapcontactA+

Griepepidemie dijt uit

In Nederland heerst al zes weken een griepepidemie. Het aantal mensen met griep dat de huisarts bezocht was in de derde week van 2018 groter dan in de weken daarvoor.

Griepepidemie dijt uitIn week 3 van 2018 rapporteerden de Peilstations participerend in  ‘NIVEL Zorgregistraties Eerstelijn’ van de 100.000 inwoners zo’n 105 met een influenza-achtige ziekte (IAZ).

Dat is voor de zesde week boven de epidemische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien relatief veel jonge kinderen (0-4 jaar) met IAZ, maar de laatste weken ook een toenemend aantal schoolkinderen en volwassenen.

De piek van de epidemie lijkt nog niet bereikt. Tot nu toe gedraagt de epidemie zich vergelijkbaar met de voorgaande drie griepseizoenen.

Virusvarianten

Een aantal huisartsenpraktijken nemen deel aan de NIVEL peilstations. Zij nemen elke week neus- en keel monsters van patiënten met influenza-achtige symptomen af en sturen die op naar het RIVM voor  testen.

Dit jaar wordt er naast influenza B Yamagata in een toenemend percentage van de monsters influenzavirus A(H3N2) gevonden, de virusvariant die ook vorig jaar de epidemie veroorzaakte.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk dan op de grieppagina van het NIVEL

Bron: www.nivel.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *