homesitemapcontactA+

Hersengebieden overbelast

Fp Groot Nieuws

Hersengebieden van mensen met MS met cognitieve problemen zijn overbelast


Bij mensen met MS die cognitieve problemen hebben is de communicatie van belangrijke knooppunten in ons brein, de zogenaamde ‘hubs’, verstoord. Dit blijkt uit onderzoek van het MS centrum Amsterdam. Bij cognitieve problemen, zoals geheugenverlies, is de communicatie van hubs toegenomen en lijkt er sprake van overbelasting van deze hersengebieden. De resultaten worden vandaag  gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Bijna de helft van alle mensen met MS ervaart cognitieve problemen, zoals problemen met geheugen, aandacht en snelheid van informatieverwerking. Om beter te snappen waarom sommige mensen met MS wel en anderen juist geen cognitieve problemen hebben, heeft promovenda Kim Meijer, bij anatomie en neurowetenschappen van VUmc, onderzocht of de communicatie tussen hersengebieden verandert bij mensen met MS die cognitieve problemen ervaren.

Er lijkt inderdaad sprake te zijn van verstoringen in het hersennetwerk, waarbij de hubs overbelast worden. De resultaten zijn gebaseerd op ruim 300 mensen met MS en bijna 100 gezonde vrijwilligers die deel uitmaken van het zogenaamde Amsterdam MS cohort.

Lees het gehele artikel op de website van VUmc

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *