Klapvoet behandeling

Mszien 100603 Enkel Voet Orthese Daan

Orthese of elektrische stimulatie bij klapvoet

Onderzoekers van Schotse universiteiten hebben twee gebruikelijke behandelingen voor de klapvoet onderzocht. De ene is FES, (functional electrical stimulation), de andere is de voet enkel orthese (AFO).

klapvoet, enkel voet ortheseFES stuur kleine electrische ladinkjes naar de spieren van het onderbeen om de voet in een meer natuurlijke houding de dwingen. De voet enkel orthese corrigeert de stand van de voet door een soort spalk en zorgt ervoor dat de voet niet naar beneden klapt tijdens het lopen.

Tot nu toe was er weinig onderzoek gedaan naar het verschil in effectiviteit tussen beide methoden. Het onderzoek van de universiteit van Glasgow Caledonian University was vernieuwend, omdat het de effectiviteit mat tussen de methodes bij mensen met MS.

In het onderzoek werden 79 mensen uit 7 verschillende MS-centra in Schotland geselecteerd. Ze kregen at random een orthese of elektrostimulatie toegewezen. Bij het begin van de behandeling, na drie, zes en twaalf maanden werd de effectiviteit gemeten.

Sneller lopen

Na twaalf maanden bleken beide groepen sneller te lopen als ze het apparaat droegen. Er was geen verschil tussen het resultaat van de ene of de andere methode te zien. Ook was er geen verbetering in het lopen te bespeuren als men de aanpassing niet gebruikte.

Wat wel bleek, was dat de voet enkel orthese minder gewaardeerd werden door de gebruikers. De onderzoekers concluderen daaruit dat ook gekeken moet worden naar de psychologische effecten van beide methodes, aangezien het resultaat direct afhankelijk is van het dragen van de aanpassing.

Bron: MStrust

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *