homesitemapcontactA+

Legaal wiet kopen in Uruquay

Loopt Nederland achter?

In Uruguay is staats-wiet voor een spotprijs te koop bij de apotheek. Daarmee is Uruguay het eerste land ter wereld dat alle stadia van de teelt, distributie en verkoop legaliseert.

Op 11 december 2013 ging de senaat van Uruguay akkoord met een wet die de productie, verkoop en consumptie van marihuana volledig reguleert. De wiet wordt verbouwd op een plantage in de buurt van de hoofdstad Montevideo, maar de exacte locatie is geheim en de plek wordt beveiligd door militairen.

De consument kan de wiet kopen in de apotheek in pakjes van 5 en 10 gram. Die kosten maar € 1,12 per gram, om de illegale markt het gras voor de voeten weg te maaien. Per huishouden mag je zelf zes planten kweken, met een maximale oogst van 480 gram per jaar. En er zijn ‘sociale cannabisclubs’, waarin 15 tot 45 leden samen maximaal 99 planten mogen kweken.

Revolutionair ?

Behoorlijk. De cannabisketen is ook in enkele staten in de VS volledig gereguleerd, maar Uruguay is het eerste land. Canada volgt in juli 2018. Mexico heeft het medicinale gebruik van cannabis gelegaliseerd en in Colombia en Chili wordt er uitvoerig over gesproken. Maar elders is het vaak strafbaar om zelfs maar een kleine hoeveelheid te bezitten.

Loopt Nederland achter?

In Nederland wordt verkoop aan de voordeur gedoogd, maar is de teelt en transport van hennep en hasjiesj verboden. In februari ging de Tweede Kamer akkoord met de Wietwet van D66, waardoor ook de ‘achterdeur’ wordt gereguleerd. Maar in de Eerste Kamer is nu geen meerderheid voor deze wet.

Bron: Volkskrant 19/07 en Skipr.nl

 

 

 

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *