Manifest mantelzorgers

Mantelzorgers luiden noodklok met manifest

Mantelzorgers hebben een manifest opgesteld om aandacht te vragen voor hun behoeften. De ongewenste effecten van het ‘Langer Thuis’-beleid van de overheid zijn voor de mantelzorgers steeds meer zichtbaar en voelbaar. “Een bezuiniging waarbij veel druk en zorg is verplaatst naar 4,4 miljoen mantelzorgers”, stelt de Stichting Mantelzorgelijk.

MantelzorgMet het Mantelzorg Manifest doet de Stichting Mantelzorgelijk ‘een dringende oproep aan de rijksoverheid, gemeenten en werkgevers om hun beleid en regelgeving af te stemmen op de behoeften en input van mantelzorgers in Nederland’.

Transparante ondersteuning

Stichting Mantelzorgelijk noemt in het manifest tien kernpunten die voor hen cruciaal zijn. De opstellers vinden onder andere dat het beleid omtrent mantelzorgers gebaseerd moet worden op een representatief deel van de mantelzorgers, dat de verschillende groepen met hun eigen opgave hierin erkend worden en dat transparante ondersteuning geleverd moet worden gebaseerd op de behoefte, situatie en vragen van de mantelzorger.

Dóór en vóór mantelzorgers

Vanuit de Stichting Mantelzorgelijk hebben mantelzorgers zich verenigd om het Manifest inhoudelijk vorm te geven. Ze komen uit heel Nederland en hebben verschillende achtergronden in het mantelzorgen, hun persoonlijk leven en de ziektebeelden. Daarnaast heeft de consultatie van ruim 10.000 online mantelzorgers gezorgd voor verdere aanscherping van het document. Een manifest geschreven dóór en vóór mantelzorgers.

Hoe nu verder?

Medio september 2019 wil men het Mantelzorg Manifest aanbieden aan de Tweede Kamer. Tevens wil Stichting Mantelzorgelijk de signalen en ervaringen delen tijdens het grote mantelzorgdebat later dit jaar.

Petitie

Op internet is Stichting Mantelzorgelijk ook een petitie gestart: petities.nl/petitions/overheid-praat-met-mantelzorgers-en-niet-over-mantelzorgers. Steun het Mantelzorg Manifest en teken de petitie!

Bron: Skipr en Mantelzorgelijk.nl

Lees ook:

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *