homesitemapcontactA+

Medicatie past niet altijd bij DNA patiënt

Bij 200.000 medicijnrecepten in 2016 zou de dosis aangepast zijn als apothekers het DNA-profiel voor medicijnafbraak hadden kunnen aanvragen.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen. Hoogleraar klinische farmacie Henk Jan Guchelaar van het LUMC vindt dat zorgverzekeraars een DNA-aanvraag door apothekers moeten vergoeden.

“De tijd is rijp om farmacogenetica toe te passen in de dagelijkse apotheekprakijk”, aldus Guchelaar. “Dat geeft een betere werking en minder bijwerkingen van geneesmiddelen. Artsen kunnen dan meteen een veilige en werkzame dosis van bepaalde pijnstillers en antidepressiva voorschrijven.”

Advies Apothekersorganisatie

Voor 47 geneesmiddelen heeft de apothekersorganisatie farmacogenetica-adviezen opgesteld voor patiënten met afwijkende genen voor medicijnafbraak. Bij 34 daarvan moet bij afwijkende gentypen de dosis worden aangepast of geswitcht naar een ander medicijn.

Patiënten die bepaalde medicijnen langzamer afbreken, krijgen hogere concentraties in hun bloed en meestal een sterkere werking van het middel of omgekeerd.

Bron: www.nationalezorggids.nl

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *