homesitemapcontactA+

Medicinale cannabis

Medicinale cannabis niet in basispakket

Recente wetenschappelijke publicaties geven geen aanleiding tot herbeoordeling van medicinale cannabis. Vergoeding uit het basispakket blijft hierdoor niet mogelijk.

Medicinale cannabisOp dit moment zijn cannabisproducten geen onderdeel van het verzekerde pakket en het Zorginstituut ziet geen aanleiding om te adviseren deze situatie te veranderen.

De kwaliteit van het ‘bewijs’ in onderzoek naar de effectiviteit van cannabis bij verschillende ziektebeelden is gemiddeld laag.

De laatste tijd zijn wel reviews verschenen over de effectiviteit van cannabisproducten maar de strekking is meestal dat de studies te weinig bewijskracht bevatten. Onder onderzoekers bestaat ook geen brede consensus over de kracht van het bewijs.

Mogelijkheden voor nieuw en beter onderzoek

Sinds ruim een jaar is een placebo cannabispreparaat beschikbaar dat qua structuur, smaak en geur overeenkomt met actieve cannabisproducten, maar verwaarloosbare hoeveelheden van de actieve stoffen tetrahydrocannabinol (THC) en Cannabidiol (CBD) bevat.

Daarmee kunnen onderzoekers studies opzetten die veel meer bewijskracht genereren dan het nu beschikbare onderzoek. Binnen een beperkt aantal lopende studies maken onderzoekers inmiddels gebruik van deze placebo. Hiermee kunnen betere studies beschikbaar komen.

Huidige vergoedingsstatus van medicinale cannabis

De huidige beschikbaarheid via het Bureau Medicinale Cannabis, waarin de patiënt zelf voor zijn cannabis betaalt, hoeft niet gewijzigd te worden. Dit schrijft het Zorginstituut aan de minister voor Medische Zorg.

Sinds 2001 is er wel een legaal handelskanaal via het Bureau Medicinale Cannabis, dat ontstaan is omdat de overheid een veilig en gecontroleerd alternatief wilde bieden voor de aanschaf van cannabisproducten in koffieshops.

Daarnaast zijn er apotheken die cannabispreparaten in de vorm van een olie produceren.

Bron: www.zorginstituutnederland.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *