homesitemapcontactA+

Medicinale wiet

Tilburg legaliseert teelt van medicinale cannabis

Patiënten die zijn aangewezen op cannabis voor medisch gebruik, mogen dat in Tilburg voortaan onder voorwaarden thuis kweken. Dat heeft de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus besloten in overleg met justitie en politie.

Tilburg geeft toestemming voor teelt medicinale cannabisVoorzitter Marian Hutten van de Patiëntengroep PGMCG* spreekt van een grote doorbraak. Het kweken van wiet is verboden, maar bij minder dan vijf planten wordt het in principe gedoogd. De rechter geeft er geen straf voor. Toch worden patiënten regelmatig tegengewerkt door politie of woningbouwvereniging. Dat zou in Tilburg nu verleden tijd zijn.

“We zijn met de patiëntengroep in gesprek gegaan en hebben zo een erkend en begrensd probleem opgelost”, laat Noordanus weten. Aan het zelf telen van medicinale wiet zij wel voorwaarden verbonden:

  • Patiënten mogen niet meer dan vijf planten in hun woning telen
  • Planten mogen niet hoger zijn dan drie meter
  • Teler dient medische verklaring te hebben
  • Huis van teler moet brandveilig zijn en de elektriciteitsvoorziening veilig en legaal
  • Cannabis moet voor eigen gebruik zijn, verkoop is verboden
  • De teler moet meerderjarig zijn

Volgens burgemeester Noordanus zijn zo’n veertig tot vijftig mensen in zijn gemeente geholpen met het besluit. „Ik kom hiermee de patiënten tegemoet. Maar het is niet zo dat we nu stoppen met het bestrijden van de georganiseerde hennepteelt, daar ga ik op volle kracht mee door. Maar ik vind: wetshandhaving moet redelijk zijn. Daarom is het goed dat deze groep patiënten nu geholpen wordt met een probleem dat begrensd en erkend is.”

Soepeler beleid

Cannabisgebruikers pleiten al langer voor een soepeler beleid voor patiënten die een jointje roken om bijvoorbeeld pijn tegen te gaan. Nu worden de planten van patiënten vrijwel altijd geruimd, ook al hebben ze slechts een paar plantjes staan, zegt Marian Hutten van de Patiënten Groep PGMG: „We zijn blij dat we eindelijk afspraken hebben kunnen maken in Tilburg. Dit is een doorbraak, ik hoop voor patiënten in andere gemeenten dat die snel zullen volgen.”

De politie Zeeland-West-Brabant en de gemeente Tilburg zeggen ernaar te streven goede afspraken te maken met de patiënten, zodat bij de politie duidelijk is in welke panden ze niet hoeven binnen te vallen. „We zijn aan het kijken of we een lijst kunnen maken met patiënten die we toestaan hun wiet thuis te telen. Dat voorkomt dat de politie bij ze binnenvalt”, zegt burgemeester Noordanus.

Het telen van wiet ligt gevoelig in Brabant: de provincie strijdt al jaren tegen illegale hennepplantages. De jaarlijkse omzet van de Brabantse wiethandel wordt geschat op circa 1 miljard euro. Het zou daarbij gaan om ongeveer 6.000 kwekerijen die samen zo’n 340.000 kilo wiet zouden produceren.

*PGMCG: Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers

Bron: www.nos.nl en www.nrc.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *