homesitemapcontactA+

Meer wilsverklaringen

NVVE ziet sterke stijging aantal wilsverklaringen

Steeds meer Nederlanders leggen hun wensen rondom het levenseinde vast in een wilsverklaring omdat ze bang zijn aan hun lot overgelaten te worden bij dementie. Dat bleek volgens de Nederlandse Vereniging Vrijwillig Levenseinde (NVVE) uit de gestelde vragen op de druk bezochte ‘Dag van de Wilsverklaring’.

Meer wilsverklaringenDe NVVE bood zaterdag 16 september op 21 locaties in het land de gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met een consulent over wilsverklaringen. Daar was zoveel belangstelling voor, dat alle locaties daags van tevoren al volgeboekt waren. Daarnaast konden mensen terecht voor algemene informatie over wilsverklaringen.

Eén op twintig

Eén op de twintig Nederlanders heeft een wilsverklaring. Om het belang van wilsverklaringen te onderstrepen, verstrekte de NVVE deze verklaringen op deze Dag van de Wilsverklaring ook aan niet-leden gratis. In zo’n verklaring kan onder meer een behandelverbod of een euthanasieverzoek worden vastgelegd. De NVVE raadt mensen aan tijdig na te denken over het opstellen van een wilsverklaring én deze geregeld te actualiseren.

Rechtsgeldig

Elke Nederlander kan zelf een wilsverklaring opstellen. De NVVE heeft voor haar leden in het gehele land speciale spreekuren om te helpen met het invullen. De wilsverklaring is een rechtsgeldige vervanging van het mondelinge euthanasieverzoek. Artsen hebben er soms moeite mee het verzoek te honoreren als de patiënt het bijvoorbeeld door dementie niet meer kan bevestigen. De NVVE vindt dat artsen die het verzoek niet willen inwilligen, hun patiënt moeten doorverwijzen naar een arts die wel wil meewerken.

Bron en meer informatie op www.nvve.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *