homesitemapcontactA+

MS-behandeling in het buitenland

Fp Groot Nieuws

Zeker veertig Nederlanders kregen het afgelopen halfjaar in het buitenland een HSCT-behandeling voor MS.  De kosten kunnen oplopen tot 160.000 euro. Het baart Nederlandse neurologen  zorgen.

Ten minste veertig Nederlanders met MS zijn het afgelopen halfjaar naar het buitenland gegaan voor een MS-behandeling of staan op het punt om te vertrekken, blijkt uit een inventarisatie van het NRC. De behandeling – een stamceltransplantatie in combinatie met een zware chemokuur – wordt niet in Nederland aan mensen met MS aangeboden

Nederlandse neurologen merken de toenemende populariteit van de zogeheten HSCT-behandeling en vinden dit een verontrustende ontwikkeling. De behandeling zou slechts geschikt zijn voor een beperkte groep. Maar ook patiënten die er waarschijnlijk geen baat bij zoeken hun toevlucht in het onder meer Rusland, Israël, Zweden en Mexico. De kosten van behandeling, verblijf en nazorg kunnen oplopen tot 160.000 euro en wordt niet vergoed door de verzekering. Een groot deel van de patiënten gebruikt crowdfunding.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Neurologie zijn er „kleine wetenschappelijke studies”  die „lijken” aan te geven dat de behandeling in bepaalde gevallen effectief zou kunnen zijn. Maar tot nu toe is er geen wetenschappelijke studie gedaan van „voldoende kwaliteit en grootte”. De MS Vereniging Nederland  pleit er  voor de behandeling op ,,de kortst mogelijke termijn’’ in Nederland aan te bieden.

De stroom patiënten naar het buitenland is op gang gekomen na uitzendingen van RTL Late Night vorig jaar, waarin twee MS-patiënten vertelden over hun behandeling en verbeteringen in hun gezondheid. Op hun crowdfundingssites schrijven meerdere patiënten dat ze vanaf dat moment weer hoop op genezing kregen.

Bron: NRC,  11 maart 2017, auteurs: Kim Bos en Romy van der Poel

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *