homesitemapcontactA+

MS Centrum Groningen krijgt groot bedrag

Het MS Centrum Noord Nederland heeft €464.000 ontvangen tijdens het Goed Geld Gala van de Vriendenloterij op woensdag 15 februari.

dr.J.MeilofHet geldbedrag werd in ontvangst genomen door Jan Meilof, klinisch coördinator van het MS Centrum Noord Nederland. Het MS Centrum Noord Nederland is een samenwerkingsverband  van de afdelingen Neurologie van het Martini Ziekenhuis en het UMCG en de onderzoeksafdelingen Celbiologie en Neurowetenschappen.

Onderzoek

Het bedrag wordt gebruikt voor onderzoek met uit de huid verkregen stamcellen onder een grote groep MS-patiënten. De aanvraag voor deze subsidie is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting MS Research. Jan Meilof, klinisch coördinator is blij met de subsidie.  ‘Wij kunnen nu van een individuele MS-patiënt hersencellen kweken in ons laboratorium en beter onderzoeken wat er in de hersenen bij MS fout gaat en hoe we dit kunnen afremmen en repareren. De deelnemers aan het onderzoek staan een klein stukje huid af. Met de iPS-cel techniek kunnen we daar verschillende soorten hersencellen van maken zonder dat we daarvoor een biopt van de hersenen hoeven te nemen”.

MS Centrum Noord Nederland

Het doel van het MS Centrum Noord Nederland is de zorg voor patiënten met MS verbeteren door een nauwe samenwerking tussen beide ziekenhuizen. Daarnaast is de expertise op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte MS gebundeld.

De nadruk bij het klinisch onderzoek van het MS Centrum Noord Nederland ligt op twee thema’s: de oorzaken en herstelmogelijkheden van de isolatielaag rond de zenuwen (myeline) en de latere progressieve fase van MS.

Stichting MS Research

Stichting MS Research heeft als belangrijkste doel het stimuleren en financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte multiple sclerose bij volwassenen en kinderen.

Bron:  Groningen Nieuws NL

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *