Neurowetenschapper Geurts hekelt strijd om subsidie

Neurowetenschapper Jeroen Geurts hekelt strijd om subsidie

Neurowetenschapper professor dr. Jeroen Geurts hekelt de strijd die onder wetenschappers is ontstaan om de subsidiepot. Hij sprak daarover in het NPO1-radioprogramma Nieuwsweekend, zaterdagochtend 23 november 2019.

Jeroen-Geurts“Wetenschap is een traag proces dat van competitie aan elkaar hangt. Daar heb ik wel eens moeite mee. De hypercompetitie die wetenschappers hebben omdat ze allemaal om dezelfde pot geld vechten, leidt tot perverse prikkels die ik niet leuk vind”. Niet helemaal onbegrijpelijk vindt hij overigens. “Als je in een competitie zit om geld, als het alternatief is dat je geen geld hebt om je onderzoek voort te zetten, dan gaan mensen behoorlijk hard werken om dat geld binnen te krijgen”.

In het radioprogramma ging het over de film-documentaire ‘MS’, een dag eerder in première gegaan op het Internationale Documentaire Filmfestival in Amsterdam (IDFA). In ‘MS’ is Jeroen Geurts een van de twee hoofdpersonen. De andere is de schrijfster en MS-patiënte Lineke van den Boezem.

Ook bij de première van die film, vrijdag, had Jeroen Geurts zich in gelijkgestemde kritische termen uitgelaten over de nadelen van die competitie onder wetenschappers om geld. Toen ging het vooral over eerder in deze week nogal ophef veroorzakende publicaties van het Nationaal MS Fonds over de ontdekking van een MS-gen door een onderzoeker van de universiteit van Nijmegen.

‘Doorbraak’

Het fonds had het over een ‘doorbraak’: “Een enorme stap voorwaarts om de oorsprong en oorzaak van MS te achterhalen en dat brengt ons dichterbij de genezing van MS”. Pas in de loop van de week werd duidelijk dat er van een onderzoeksrapport met die uitkomst – nog – geen sprake is. En dat waarschijnlijk de boodschap nu vooral werd verkondigd omdat het goed uitkwam aangezien het de collecteweek was van het Nationaal MS Fonds en de Nijmeegse onderzoeker langs die weg hoopt € 750.000 subsidiegeld van het fonds binnen te halen.

Jeroen Geurts: “Dat is een zijde van de wetenschap die ik zelf niet zo mooi vind, waar ik ook tegen vecht, maar het is wel hoe het werkt“.
Lees over deze ‘doorbraak’ en de kritiek daarop in de column van voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland.

De film ‘MS’ is woensdag 27 november uitgezonden op NPO2 om 20.25 uur.

Het radioprogramma Nieuwsweekend kun je terugluisteren, kies voor het blok van 10.00-11.00 uur voor het gesprek met Jeroen Geurts en Lineke van den Boezem.

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *