homesitemapcontactA+

OCRELIZUMAB toegelaten in VS

Fp Nieuws 100×100

De Amerikaanse Geneesmiddelen Autoriteit FDA heeft op 28 maart jl. in de VS het medicijn Ocrelizumab toegelaten als therapie voor MS. Ocrelizumab, met handelsnaam Ocrevus, kan zowel bij RRMS als bij PPMS worden ingezet.

Ocrelizumab is het eerste medicijn voor de behandeling van PPMS maar het middel is momenteel nog niet goedgekeurd voor gebruik in Europa – behalve dan voor onderzoek .  Het middel richt zich tegen B-cellen. Deze cellen, met name de CD20-positieve B-cellen, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van ontstekingen en beschadiging van de myelinelaag en de uitlopers van de zenuwcellen bij MS.

De toelating is gebaseerd op de positieve uitkomsten van de studies OPERA I en II en ORATORIO. Hieruit bleek dat het medicijn duidelijk gunstige effecten had op RRMS (vermindering van het aantal schubs) en op PPMS (minder progressie van invaliditeit).

De bijwerkingen van ocrelizumab zijn mild: voornamelijk reacties op het infuus, infecties van de bovenste luchtwegen.

Het feit dat voor PPMS een effectief medicijn op de markt is gekomen, wordt wereldwijd gezien als een flinke stap voorwaarts. Er moet nog veel onderzoek worden gedaan. In Europa is Ocrelizumab nog niet toegelaten.

Binnenkort volgt uitgebreidere informatie over Ocrevus op MSweb in de rubriek MS Onderzoek.

Bron: FDA Approves Ocrevus as 1st MS Treatment for Both Relapsing and Primary Progressive Forms5
zie www.multiplesclerosisnewstoday.com/2017/03/28

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *