Onderzoeker betreurt misverstanden over MS-gen

Onderzoeker betreurt misverstanden over vondst MS-gen

De Belgische arts-onderzoeker Geert Poelmans van het Universitair Medisch Centrum Radboud Nijmegen betreurt de kennelijke misverstanden die zijn ontstaan over de berichtgeving omtrent het door hem geleide onderzoek naar een MS-beïnvloedend gen.

In een telefoongesprek met hem beklemtoont hij namelijk nooit en nergens te hebben gezegd dat met wat hij gevonden heeft, genezing van MS nabij brengt. Wat hij zegt te hebben uitgelegd is dat dit een eerste stap kan zijn, en dat er nog zeer veel vervolgonderzoek nodig is om uiteindelijk, op termijn, tot een medicijn te komen. Voor de financiering van dat vervolgonderzoek is hij in overleg met het Nationaal MS Fonds.

Hoe hij het zelf heeft geformuleerd is onder meer terug te luisteren via het radioprogramma Nieuws en Co (uitgezonden op dinsdag 19 november 2019 in het programma Nieuws en co van NPO 1).

Tevoren was directeur Rianne Wisgerhof van het Nationaal MS Fonds op de website van het fonds overduidelijk wel wat verder gegaan. Zij zegt daar onder meer: “Er is een enorme stap voorwaarts gemaakt om de oorsprong en oorzaak van MS te achterhalen en dat brengt ons dichterbij de genezing van MS”.

Meerdere factoren

Dat nu lijkt iets te kort door de bocht. Poelmans herhaalt desgevraagd, er net als vele andere MS- onderzoekers, van overtuigd te zijn dat er meerdere factoren zijn ter verklaring van het krijgen of het verloop van MS.

Naast de mogelijke genetische stoornissen, waarbij verspreid over de wereld al meer dan 200 risicogenen zijn gevonden, zijn in het verleden ook al diverse omgevingsfactoren genoemd en onderzocht, een verstoring van het immuunsysteem, invloeden van virussen, gebrek aan vitamine D, voeding et cetera.

Poelmans en zijn team van de afdeling Menselijke Genetica van het Radboud concentreren zich nu uitsluitend op de fout in de genen, de erfelijke lijn dus.

De feiten

Het telefoongesprek met hem hierover is gevoerd door onderzoeksjournalist Raymond Timmermans – veelschrijver voor MSweb, zelf MS-patiënt en vicevoorzitter MS Vereniging Nederland. Hij heeft na afloop de volgende feiten opgetekend:

–       Het team van Geert Poelmans heeft via het Nationaal MS Fonds negen families opgespoord waarvan meerdere leden MS hebben. Dat opsporen kon niet via het Radboud-ziekenhuis zelf, want dit heeft zes jaar geleden de zorg voor MS-patiënten afgestoten.

–       Een van die families is de familie Platel, met naast de bij velen bekende biomedisch technoloog Bram – zelf tot voor kort werkzaam bij het Radboud – zijn vader en zijn zus. Zie over Bram en zijn familie ook het artikel in het MSweb-magazine MSzien.

–       Bij die families is DNA-onderzoek gedaan zowel van de mensen met MS als de mensen zonder. Daarbij is in één gen een opmerkelijk verschil aan het licht gekomen. Geert Poelmans noemt dat een grote fout in het DNA bij in het bijzonder mensen met MS. Het gaat om een variant in die gencode die mogelijk een belangrijke rol speelt bij de afbraak van de stof myeline, het beschermende omhulsel van de uiteinden van hersencellen. Bekend is dat die stof bij mensen met MS van binnenuit beschadigd is geraakt waardoor er tal van uiteenlopende storingen kunnen ontstaan.

–       Over het Nijmeegse onderzoek is nog geen officieel rapport gepubliceerd in een wetenschappelijk medium. Poelmans hoopt dat binnen zes maanden gereed te hebben”.

–       Duidelijk is wel dat er vervolgonderzoek nodig zal zijn, ten eerste om meer zekerheid te verkrijgen en ten tweede om een mogelijke route naar een medicijn te vinden. Daarover heeft Geert Poelmans overleg gehad met het Nationaal MS Fonds. Hij denkt € 750.000 nodig te hebben voor dit onderzoek, waarmee in eerste aanleg twee jaar gemoeid zal zijn.

–       Van het Nationaal MS Fonds zegt hij te weten dat het bereid zal zijn dit te financieren. Maar zekerheid heeft hij pas zodra de opbrengst bekend is van de MS-collecte die het fonds deze week heeft lopen. Hij heeft trouwens nog geen formeel subsidieverzoek ingediend.

–       Als deze weg succes heeft zal het naar een schatting van Geert Poelmans vervolgens waarschijnlijk nog 5 tot 6 jaar duren vooraleer een geneesmiddel van dit gendefect is ontwikkeld.

Bronnen: de redactie van MSweb, NPO 1, de website van het Nationaal MS Fonds, Raymond Timmermans Geert Poelmans en Bram Platel; 21.11.2019

 

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Wordt er nog naar families gezocht met familiale MS? Mijn oom mijn tante mijn zus en ik hebben MS. Ik kom uit een familie van vijf kinderen.

  2. Mijn dochter heeft op haar 17e hersenvliesontsteking gehad en op haar 19e een uitval aan de rechter kant arm en been niet meer kon gebruiken zij heeft dus ook MS maar niemand in de familie heeft het . Ik blijf roepen dit komt door de hersenvliesontsteking huisarts stuurde haar gewoon weer naar huis met antibiotica waarvan ze gelijk 1 pil had ingenomen doordat dat hielp niet en toen moest ze met spoed naar ziekenhuis waar ze zowel voor virus als bacteriologische hersenvliesontsteking is behandeld

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *