homesitemapcontactA+

Ongezond leven en pijn

Verband tussen ongezonde leefstijl en pijn bij MS

Er is aantoonbaar verband tussen de  leefstijl van mensen met MS en matige tot hevige pijn. Een ongezonde leefstijl kan pijn bevorderen. Depressies, angst en vermoeidheid bij MS, kunnen een belemmering vormen om gezonder te gaan (of blijven) leven.

Ongezond leven en pijnAustralische wetenschappers zochten naar mogelijk verband tussen substantiële pijn veroorzaakt door MS, en leefstijlkeuze en factoren als depressie, angstgevoelens en vermoeidheid. Zij verrichtten een uitgebreid onderzoek waaraan wereldwijd 2362 mensen van 18 jaar en ouder met MS deelnamen. Zij werden online gerekruteerd en moesten vragenlijsten invullen.

Uit de verzamelde informatie bleek dat:

  • 28,5% van de deelnemers tijdens de vier weken voorafgaand aan het invullen van de vragenlijsten substantiële pijn had ondervonden waardoor uitvoeren van dagelijkse activiteiten werd bemoeilijkt;
  • ongezonde voeding, zoals een vetrijk dieet, en zwaar overgewicht ontstaan van substantiële pijn sterk bevorderden;
  • rokers een tweemaal zo hoog risico op substantiële pijn hadden dan niet-rokers;
  • het pijnniveau bij mensen met weinig lichaamsbeweging aanzienlijk hoger was dan bij mensen die matig tot actief bewogen;
  • vermoeidheid, depressies en angstgevoelens nauw verbonden waren met substantiële pijn.

Het team benadrukte dat pijn, veroorzaakt door MS door demyelinisatie en degeneratie van het CZS, bijdroeg aan angst, depressie en vermoeidheid. Dit had dikwijls een verslechtering van de toch al ongezonde leefstijl tot gevolg omdat vanwege de pijn, bijvoorbeeld rookgedrag en tekort aan lichaamsbeweging werden gehandhaafd.

Roken, bewegingstekort, slechte voeding

Volgens de onderzoekers is in de studie voor het eerst aangetoond dat roken, bewegingstekort en slechte voeding betrokken zijn bij ontstaan van substantiële pijn bij MS. Zij benadrukten dat behandelstrategieën moeten worden gericht op verbetering van de leefstijl van mensen met MS waardoor ontstaan van substantiële pijn kan worden voorkomen.

Bron: multiplesclerosisnewstoday.com

 

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Dit gaat op voor meerdere ziektes en is niet specifiek MS gerelateerd.
    Dit onderzoeken lijkt een beetje overbodig. Iedereen weet dat roken, niet bewegen en slechte eetgewoontes, ongezond voor je zijn!

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *