homesitemapcontactA+

Overheid bekeurt zichzelf:

Te weinig werknemers met handicap in dienst

De overheid gaat zichzelf bekeuren: ze nemen te weinig gehandicapten aan. De wet over het in dienst nemen van gehandicapten wordt door het bedrijfsleven wel nageleefd, door de overheid niet.

De boete wordt waarschijnlijk 15 miljoen euro. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De wet  verplicht het bedrijfsleven en de overheid tot 2026 125 duizend gehandicapten in dienst te nemen.

Het bedrijfsleven moet 100 duizend banen creëren, de overheid zou 25 duizend gehandicapten aannemen, stapsgewijs. er jaar is een aantal afgesproken. Als dat niet wordt gehaald krijgen werkgevers in het bedrijfsleven of bij de overheid 5.000 euro boete per niet geleverde arbeidsplaats. Kleine bedrijven met maximaal 25 werknemers zijn vrijgesteld van de regeling.

Teleurstellend

De overheid heeft 2.903 banen te weinig gecreëerd; de boete kan oplopen tot 15 miljoen euro.  Naleving wordt jaarlijks gecontroleerd. Eind 2016 moesten volgens de afspraken 20 duizend banen zijn vervuld door gehandicapten. Dat blijken er ruim 22 duizend te zijn.  Maar het gaat om bijna 19 duizend banen in het bedrijfsleven en slechts 3.600 bij de overheid.

Daarom heeft het kabinet de boeteregeling in werking gezet. De komende maanden wordt bekeken welke overheidswerkgevers (gemeenten, ministeries) tekortschieten. Voor oktober moet duidelijk zijn welke werkgevers een boete krijgen en hoe hoog die wordt. De overheid heeft 2.903 banen te weinig gecreëerd, en dus kan de boete oplopen tot bijna 15 miljoen euro.

Het zou kunnen dat een nieuw kabinet de regeling wijzigt. De banenafspraak en boeteregeling vloeien voort uit het sociaal akkoord dat het kabinet Rutte II in april 2013 met de vakbeweging en werkgevers sloot. De PvdA hecht sterk aan de naleving van die afspraken, de VVD veel minder.

Bron: Gijs Herderscheê, Volkskrant, 1 juli 2017

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *