Poelmans geeft meer uitleg over MS familie-onderzoek

Geert Poelmans geeft meer uitleg over het familie-onderzoek bij MS

“Wat wij bij ons genetisch onderzoek bij families met meerdere mensen met MS tot nog toe gevonden hebben, is te omschrijven als een fout in het gen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van Myelin Basic Protein. Dit MBP is een eiwit dat een belangrijk onderdeel vormt van het beschermende myeline-omhulsel van de uiteinden van hersencellen”.

Aldus hoofdonderzoeker Geert Poelmans, in een nadere uitleg over het belang van het onderzoek waarin hij met zijn team bezig is aan het Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen, het RadboudUMC. Bekend is dat myeline bij mensen met MS beschadigd is geraakt waardoor er tal van uiteenlopende neurologische klachten kunnen ontstaan.

In de families die Geert Poelmans en zijn medewerkers hebben onderzocht op hun DNA – zie hierover de berichtgeving elders op MSweb – zijn ook andere varianten ontdekt in genen die te maken hebben met het aanmaken van het myeline-omhulsel. “Het gaat om varianten in genen die bij -bijna-  alle mensen met MS in de familie wel voorkomen en bij -bijna- alle gezonde familieleden niet”. Zoals reeds eerder aangegeven is de planning dat er over zes maanden een wetenschappelijke publicatie zal zijn met alle bevindingen.

Geert Poelmans heeft via het Nationaal MS Fonds negen families, verspreid over heel Nederland, opgespoord waarvan meerdere leden MS hebben. Bij deze families is DNA-onderzoek gedaan zowel van de mensen met MS als hun gezonde familieleden.

Inmiddels is de familiestudie afgesloten maar mensen die interesse hebben om eventueel in de toekomst aan genetisch onderzoek voor MS deel te nemen kunnen zich hiervoor aanmelden met een mail aan Phd student Marco Heerings (Marco.Heerings@radboudumc.nl).

Bron: Geert Poelmans (RadboudUMC), 22.11.2019

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *