homesitemapcontactA+

Sociale gevolgen ziekte en handicap

Sociale gevolgen van ziekte en handicap vaak onderbelicht

De zorg en ondersteuning richt zich te weinig op sociale gevolgen van ziekte en beperking. Vooral mensen jonger dan 65 jaar ervaren veel negatieve gevolgen van hun ziekte of handicap.

Meer dan de helft (58%) van hen geeft hun kwaliteit van leven een 6 of lager. Dit blijkt uit landelijk onderzoek. Mijnkwaliteitvanleven.nl heeft haar vierde rapport gepresenteerd, met uitkomsten van ruim 27.000 deelnemers.

Samenwerkingsverband

Het samenwerkingsverband van Mijnkwaliteitvanleven.nl, waarvan Patiëntenfederatie Nederland initiatiefnemer is, roept gemeenten en zorgaanbieders op om meer aandacht te hebben voor het welzijn van mensen met een aandoening of beperking. Ruim de helft (56%) van de mensen jonger dan 65 jaar ontbreekt het aan energie om te doen wat zij willen en 30% voelt zich weinig nuttig. Het gevoel van zorg en onzekerheid over de nabije toekomst overheerst. Er valt veel winst te behalen in de zorgsector en het sociale domein.

“De gevolgen van ziekte en handicap hangen vaak nauw met elkaar samen. Juist de sociale gevolgen bepalen de kwaliteit van leven”, aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. Zorg en ondersteuning dragen onvoldoende bij aan kwaliteit van leven van mensen”

Deelnemer

Een deelnemer van Mijnkwaliteitvanleven.nl zegt: “Ik heb sinds 14 jaar een auto-immuunziekte. De ziekte heeft veel invloed op mijn psyche, ik word er wiebelig van. Ik mis soms de psychische ondersteuning. Er is vooral aandacht voor fysieke dingen.”

Veldman: “Graag gaan wij in gesprek met gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren. Het gebruiken van de gesprekshulp van Mijnkwaliteitvanleven leidt tot de goede gesprekken.”

De resultaten van het onderzoek zijn te lezen op www.Mijnkwaliteitvanleven.nl

Bron: www.patientenfederatie.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *