homesitemapcontactA+

Te weinig openbare toiletten

Kwart van patiënten blijft thuis uit angst geen toilet te vinden

Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buikpatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan, blijkt uit onderzoek onder 3700 patiënten.  

Te weinig openbare toilettenHet onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en patiëntenorganisaties. Die angst blijkt niet ongegrond, want 83 procent heeft wel eens tevergeefs gezocht naar een openbaar toilet.

Een op de zes vindt op tijd openbaar toilet

De resultaten van het onderzoek laten zien hoe groot het probleem is voor de twee miljoen buikpatiënten en mensen met incontinentie. De helft van hen heeft bij aandrang binnen vijf minuten een toilet nodig. Slechts één op de zes vindt daadwerkelijk een toilet binnen die tijd.

Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet. Vooral in winkels, maar ook bij cafés en restaurants. Vier procent wordt zelfs geweigerd bij overheidsgebouwen.

Landelijke norm

De MLDS en andere patiëntenverenigingen pleiten er voor dat in stadscentra iedere 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen, dat rolstoeltoegankelijk en schoon is en met een prullenbak.

Buikpatiënten hebben bij aandrang niet meer dan 5 minuten. Nu vindt één op de zes daadwerkelijk binnen 5 minuten een toilet. Dit probleem moet binnen 5 jaar zijn opgelost, zodat we in Nederland kunnen zeggen dat we het goed hebben geregeld.

Dit probleem treft ook (zwangere) vrouwen, rolstoelgebruikers, diabetici, ouderen, kinderen, toeristen en dagjesmensen! Landen zoals Duitsland en België kunnen ter inspiratie en als voorbeeld dienen.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *