homesitemapcontactA+

Toegankelijkheid musea

Stedelijk Museum en Van Abbemuseum lanceren STUDIO i

Het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum lanceren een nieuw initiatief: STUDIO i – platform voor inclusieve cultuur. Met STUDIO i –  inclusie – willen de musea een  impuls geven aan toegankelijkheid binnen het culturele veld.

Toegankelijkheid museaDe Projectleiders van beide musea: “Musea moeten toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, culturele of maatschappelijke achtergrond, gender of beperking, in welke vorm dan ook. Met STUDIO i willen we op grotere schaal de museumsector toegankelijk en inclusief kunnen maken voor iedereen die nieuwsgierig is naar kunst.”

Toegankelijk voor iedereen

Bij veel musea bestaat de wens om de thema’s toegankelijkheid en inclusie op te pakken, maar vaak ontbreekt de kennis en ervaring om aanpassingen door te voeren. Met STUDIO i brengen het Stedelijk en Van Abbe hier verandering in. Beide musea hebben innovatieve programma’s ontwikkeld voor mensen voor wie museumbezoek niet vanzelfsprekend is.

Een voorbeeld vormt het Special Guests-programma van het Van Abbemuseum – waarmee het museum toegankelijk wordt voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met afasie en mensen met beperkte mobiliteit – de basis voor STUDIO i.

Ondersteuning op maat

Musea die concrete stappen willen zetten om hun instellingen toegankelijk en inclusief te maken, kunnen bij STUDIO i terecht voor inspiratie, kennis en advies. Via een digitaal platform, kenniscafés, symposia en adviestrajecten op maat wordt informatie over toegankelijkheid, inclusie, representatie en diversiteit verzameld en gedeeld.

Bron: www.supportmagazine.nl

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *